-3.3 C
Timișoara
joi 30 noiembrie 2023

Soțiile veteranilor de război și soții văduvelor de război vor fi scutiți de la plata impozitelor locale

Ministerul Finanțelor Publice vine în sprijinul veteranilor de război, al văduvelor de război, al persoanelor persecutate din motive politice, precum și al celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și restabilește facilitățile fiscale acordate până la 31 decembrie 2015.

În cazul veteranilor și al văduvelor de război, ministerul propune scutirea integrală de la plata impozitelor pentru clădirile și terenurile deținute în comun cu soții/soțiile acestora, precum și pentru un mijloc de transport, la alegere.

Pentru persoanele persecutate din motive politice și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și soții/soțiile acestora, scutirile se acordă pentru locuința de domiciliu, terenul aferent acesteia și pentru un mijloc de transport, la alegere.

În acest sens, au fost completate prin Ordonanță de Urgență, articolele 456, 464 și 469 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ce pot fi consultate pe site-ul MFP, la rubrica de Transparență decizională.

‘Subliniez încă o dată că veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri au beneficiat și până acum de scutiri de la plata taxelor și impozitelor pe clădiri/terenuri/un mijloc de transport. De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, soțiilor și soților acestora nu li s-au mai acordat astfel de scutiri. Este și motivul pentru care venim acum cu propunerea de modificare a Codului Fiscal și le redăm drepturile pierdute soților și soțiilor persoanelor sus menționate’, a declarat Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

În cazul clădirilor, terenurilor sau al mijloacelor de transport deținute în comun de soți cu o terță persoană, facilitatea fiscală se va acorda doar pentru partea deținută de categoriile sus menționate și de soții/soțiile acestora.

Scutirile de impozit se vor aplica de la data intrării în vigoare a actului normativ. Autoritățile locale au obligația să recalculeze impozitele datorate de persoanele ce fac obiectul modificării Codului Fiscal — soții/soțiile persoanelor mai sus menționate — pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 și data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele de apă Aquatim

De marți, 5 decembrie, ora 8, până joi, 7 decembrie, ora 20, la intersecția străzilor Bogdan Petriceicu Hasdeu și Aprodul Movilă se vor executa...

Curțile a 11 școli și grădinițe vor înverzi

În această toamnă, suplimentar campaniei de plantări de pe spațiul public, Primăria Municipiului Timișoara face plantări și la mai multe școli...

Ștrandul Termal va fi evacuat

Citește și :