Sorin Ilfoveanu și Ștefan Câlția la Palatul Baroc

924

Abia a venit toamna și a reînceput seria evenimentele de marcă în saloanele primitoare. Ce poate fi mai tentant pentru un iubitor de artă bănățean decât să admire lucrările lui Sorin Ilfoveanu chiar în prezența artistului?

Cele aproximativ 50 de lucrări expuse în sălile de la etajul 2 al Palatului Baroc din Timișoara sunt realizate de-a lungul mai multor etape ale evoluției artistului plastic, inclusiv tablouri din perioada recentă, prezentate în premieră. În cadrul expoziției vor fi prezentate și lucrări ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi onorat de prezența artistului, însoțit de prietenul său, maestrul Ștefan Câlția, de sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu și de Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Născut la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, studiind grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1971, remarcându-se de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate în celebre galerii și muzee din țară și din străinătate. Începând cu anii 1970-1980 și până astăzi, lucrările sale au fost expuse la Berlin, Rostock, Oslo, Göteborg, Beratzhausen, Londra, Copenhaga, Viena, Veneția, Budapesta, Praga, Bratislava, Ljubljana, Helsinki, Atena, Sofia, Valparaiso, Chicago, Portland, Moscova, Teheran, Beijing, Tokyo, dar și în centrele culturale românești precum București, Mogoșoaia, Iași, Pitești, Sibiu, Cluj, Timișoara. Unele dintre expozițiile sale ori ale grupurilor de pictori în care i-au fost selectate și prezentate operele au fost curatoriate de renumiți istorici și critici de artă, filologi și scriitori, precum Ion Frunzetti, Andrei Pleșu, Grete Tartler, Ruxandra Garofeanu, Radu Boroianu. Recunoașterea prestigioaselor creații artistice purtând semnătura lui Sorin Ilfoveanu se regăsește și în importantele premii decernate de ARCUB, Fundația Anonimul, Revista Cuvântul, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Academia Română și Președinția României. Meritele artistului au fost dublate de acelea ale unui eminent pedagog, motiv pentru care în anul 1994 a fost ales decan al Facultății de Arte Plastice, iar în anul 2004 rectorul Universității Naționale de Arte.

„Tablourile lui Ilfoveanu din ultimii ani aduc în atenția privitorului scene inedite, diferite ori mai complexe comparativ cu acelea din anii precedenți: relația minotaurului cu femeia descriind ample metamorfoze biologice; mișcarea labirintică a relațiilor interumane în care El și Ea, dar și un presupus Noi, descriu un joc inimitabil, generând un mesaj filozofic; ambivalențele naturii umane întruchipate de personaje sofisticate. Nu întâmplător, desenele și pictura lui Ilfoveanu indică o reluare a interogațiilor despre om și circumstanțele lui; o invitație la reflecția despre bine şi rău, despre dezechilibrele dintre frumos şi urît, despre aspiraţiile şi erorile moștenite ori parte a unui prezent continuu […] Tablourile lui Ilfoveanu sunt în acord cu sentimentele sale, caz în care pot fi lesne identificate miturile Greciei antice, mesaje anterioare marii schisme a bisericii creștine, icoana bizantină, dar și <Bizanțul de după Bizanț> trimițând în chip sugestiv la Orient, la spațiul nostru național-identitar, precum și la ecumenismul bisericii ortodoxe din epoca premodernă. Nici motivele ori simbolurile artei occidentale nu sunt străine desenelor artistului. La fel de impresionante sunt imaginile inspirate de textele religioase, dar și acelea construite sub influența culturii populare. În genere, se poate spune că artistul este într-o căutare permanentă a propriei identități, că se apropie în două chipuri de lumină, rațional și spiritual” spune Victor Neumann.

Expoziția personală SORIN ILFOVEANU va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 16 decembrie 2016. Pe parcursul acestei perioade, se va organiza o serie de întâlniri, workshop-uri și alte evenimente conexe expoziției. Muzeul de Artă Timișoara este deschis zilnic, între orele 10-18 (luni închis).

LĂSAȚI UN MESAJ