15.1 C
Timișoara
marți 21 mai 2024

Solidaritate aparte într-o comună din Timiș. Mai mulți locuitori s-au implicat să refacă casa unei familii rămase fără adăpost

În doar o săptămână, localnicii din comuna timișeană Darova au reușit să ridice zidurile unei noi case pentru familia rămasă fără un acoperiș deasupra capului. Aceasta nu este prima dată când oamenii din localitate se grăbesc să își ajute semenii la nevoie.

Doru și Iulia Ursea au încercat să le ofere celor trei copii ai lor, în vârstă de 6, 12 și 15 ani, tot confortul de care au nevoie. Cu bani luați din bancă, familia Ursea a renovat și mobilat casa, dar toată agoniseala lor avea să fie distrusă în urma unui incendiu izbucnit în seara zilei de 30 martie.
Era sâmbătă seara, când un scurt circuit produs la o priză a provocat un incendiu devastator. Cea mai mare parte a casei a fost distrusă. Comunitatea locală s-a mobilizat însă exemplar și chiar a doua zi după incendiu, ce a mai rămas din casă a fost demolat. Zeci de meseriași din sat și-au lăsat lucrările și au mers să ajute familia Ursea. În mai puțin de o săptămână a fost urnată fundația și au fost ridicate zidurile noii case.

„Mulțumesc lui Dumnezeu și oamenilor pentru mobilizarea asta. Multă lume a sărit să ne ajute. Încă există umanitate. Oameni din sat, muncitori, altii au o firmă, alții sunt salahori. Nu a contat care ce meserii a avut, au pus o mână de ajutor”, spune Iulia Ursea.
„Nici nu pot să mulțumesc. N-am cuvinte. Toată lumea a sărit, din Lugoj, oameni care nu i-am cunoscut niciodată. Cu bani, cu ajutoare, cu orice. Sper să nu pățească nimeni ce am pățit eu”,
spune Doru Ursea.

Dan, fratele bărbatului a cărui casă a ars, s-a declarat la rândul său impresionat de modul în care oamenii au sărit să ajute.
„Așa ceva niciodată n-am crezut. N-am trecut prin din astea, dar așa ceva, vă spun mai rar. Aici, la noi, sunt ucrainenii, multe familii de pocăiți și foarte mulți se ajută. Și nu numai ei, în general, toți”, mărturisește Dan.
Cu mistria și canciocul în mână, meseriașii care au sărit să ajute familia Ursea consideră că e absolut normal să se implice.

„Ajutăm oamenii la necaz, că se poate întâmpla la oricare. Suntem consăteni, băieți faini, oameni de treabă, ne cunoaștem de o grămadă de vreme”
, spune un bărbat.
În urmă cu un an, unei alte familii din Darova i-a luat foc casa. Și în acel caz, cu implicarea puternică a comunității penticostale, a fost construită o casă nouă. Aurel Bodea povestește cum a fost el ajutat după ce i-a ars casa.

„O mobilizare exemplară. Anul trecut și noi am avut aceeași problemă. În șase luni de zile am fost mutați în noua casă. Noi suntem din comunitatea penticostală. La adunarea numărul doi de la Lugoj am primit 23.300 euro. Din sat au venit de la cine nu ne-am așteptat. Plus copiii, că noi avem 12 copii. Ne-au spus A dat Dumnezeu și așa a fost. În șase luni de zile a fost”, spune Aurel Bodea.

În ultimii ani, comuna Darova, unde trăiește însemnată comunitate de ucraineni, a cunoscut o dezvoltare puternică. Români care au lucrat în străinătate, în special în construcții, s-au întors la Darova, unde și-au ridicat case noi. Un localnic a spus că în Darova s-au construit în ultimii 30 de ani peste 200 de case noi.

Susa: https://www.radiotimisoara.ro

Alte subiecte :

Citește și :