Șoferii vor plăti mai mult pentru RCA. Ce se va schimba

45

Un proiect lansat în dezbatere publică de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară prevede că asigurarea auto obligatorie va crește cu 40% pentru șoferii vinovați de producerea unor accidente cu morți sau răniți.

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune modificarea sistemului de bonus-malus atunci când se stabilește nivelul poliției RCA. Dacă în prezent, un șofer este penalizat cu două clase de malus indiferent de severitatea accidentului, pe viitor, ar urma să se mențină această penalizare doar pentru evenimentele rutiere soldate cu daune materiale.

În cazul accidentelor cu victime, morți sau răniți, penalizarea crește la patru clase de malus, ceea ce pentru un șofer începător, fără antecedente în trafic, arînseamna o majorare a poliței RCA cu 40%, în anul următor comiterii accidentului. De fiecare dată, de vină pentru producerea unui accident e șoferul, dar realitatea este cu totul alta, spune președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu. El nu crede că scumpirea RCA va duce la o scădere a numărului de accidente în România:

„Dacă ASF vrea să meargă pe tratarea cauzei, trebuie să facem apel la Poliția Rutieră și la cei ce fac cercetări, pentru a determina procentul legat de starea infrastructurii și de factorul uman. ASF-ul trebuie să aibă grijă ca toți cei care contribuie la apariția acestor cauze să fie răspunzători.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.