4.1 C
Timișoara
duminică 21 aprilie 2024

Societatea văzută prin ochii unui om de drept timișorean | FOTO-VIDEO

„Profesorul Clipa, prin scrierile sale, este omul care rezolvă probleme sau le stârnește!”

De joi a început la Timișoara o nouă și incitantă ediție a întâlnirilor cu cartea. Ce poate fi mai interesant pentru un iubitor de text scris decât să vadă, admire, pipăie, miroase o carte tipărită pe hârtie adevărată.

Deși lumea este acaparată de ecrane multicolore cu texte și imagini, ce păreau imposibil de imaginat cu unul două decenii în urmă, CARTEA (aia care ia foc la 451 grade Fahrenheit!) încă este iubită și dorită. Unii doar o doresc, dar, din păcate, se uită cu obidă la prețuri.

Profesorul de drept administrativ Cristian Clipa este unul din universitarii cu ,,condei”ai Timișoarei, care a hotărât că textele scrise timp de mai bine de cinci ani în gazeta noastră, ,,Banatul Azi”, e bine să le tipărească și într-o carte pe hârtie, ce poate fi pusă în bibliotecă nu doar într-un server.

La prestigioasa editură a ,,Universității de Vest” din Timișoara a apărut un titlu simplu și poate încifrat pentru cei neavizați „Juridice, Universitare, Politice”.

De fapt sunt cele trei domenii majore spre care s-a aplecat Cristian Clipa pentru a oferi, săptămână de săptămână, cititorilor o opinie, idee sau chiar un motiv de supărare. Da! A și supărat multă lume prin părerile sale tranșante, care nu i-au menajat pe cei ce se fofileză prin viață fără a lăsa urme.

Cu simplitate, eleganță stilistică, concizie, autorul a atacat cele trei domenii pe care le cunoaște cel mai bine și a oferit celor ce vor să înțeleagă o secțiune din viața reală a zilelor noastre. A lăudat (unde e cazul), a dat sfaturi (unde s-a priceput) a analizat cu acribie societatea aflată în veșnică transformare și care ar putea, în cele din urmă, să-și găsească un făgaș firesc.

Jurnalistul și scriitorul Adrian Marcu a dezvăluit cum s-a ajuns la seria de articole care, de acum, au poposit între copertele unui volum de calitate.

Directorul și fondatorul Banatul Azi a precizat că a crezut mereu că un profesor cu carismă, ce știe să fie apropiat de studenții săi, poate să-și multiplice auditoriul din săli cu cel din afara mediului academic, cu condiția să aibă obișnuința de a citi un ziar, fie el scris pe hârtie sau doar online.

Volumul avocatului Clipa este și o radiografie sociologică pertinentă a lumii românești și trece de cele trei domenii pe care le enunță în titlu.

Profesorul și avocatul Radu Motica a explicat că de astfel de dascăli este nevoie în sistemul universitar de la noi. A apreciat ca fiind deosebit discursul mai tânărului său coleg. Pentru a întări cele spuse a povestit impresia puternică pe care Clipa o lăsa la celebrele „conferințe de la Sinaia”, inițiate de profesorul Marga. Auditoriul era vrăjit de cele expuse în discurs.

Pentru a întâri afirmațiile moderatorilor care au vorbit despre carte, o confirmare în plus a calității evenimentului a fost oferită si de prezența numeroasă de la lansare, formată în mare parte din studenții de la Facultatea de Drept ai profesorului Cristian Clipa.

 

Alte subiecte :

Citește și :