ȘOCANT! Abandonul școlar din Timiș la cote alarmante

274

Sindicatele din învățământul școlar preuniversitar timișean confirmă ceea ce știam de mai mulți ani: abandonul şcolar a ajuns la cote alarmante și în județul nostru, lucru care se reflectă și în trendul național.

Profesorul Virgil Popescu, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Timiș, în același timp și vicepreședinte al Federației naționale ”Spiru Haret” trage un semnal de alarmă și spune că ”ponderea tinerilor care părăsesc timpuriu şcoala a crescut constant în ultimii doi ani, de la 17,3% în 2013 la 18,1% în 2014 şi a ajuns la 19,1% în 2015. Și tendința este în creștere. Ca să vă dau un exemplu, conform statisticilor făcute publice de Erosat, aproximativ 300.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani din România, adică 19% din totalul populaţiei din aceste categorii de vârstă, abandonează timpuriu şcoala pe care o urmează sau nu s-au mai înscris la o formă de şcolarizare după finalizarea studiilor gimnaziale.virgil popescu sindicat invatamant spiru haret_2

Conform cifrelor Eurosat pe care le deține Virgil Popescu, România se află pe locul trei în rândul statelor din Uniunea Europeană, în funcţie de rata abandonului şcolar la această categorie de vârstă, după Spania (unde 20% dintre tineri părăsesc timpuriu şcoala) şi Malta (19,8%), în timp ce la polul opus este situaţia din Croaţia (2,8%), Slovenia (5%) şi Polonia (5,3%).

Profesorul Virgil Popescu crede că ”dacă va continua abandonul timpuriu al şcolii în acest ritm, vom ajunge în situaţia în care nu vom mai găsi oameni specializaţi în profesiile de care avem nevoie. În plus, bumerangul vine și în privința cadrelor care-i pregătesc pe acești tineri. Numărul acestora se va reduce și el drastic în următorii ani pentru că nu mai au, obiectul muncii, nu mai au cui să predea”.

LĂSAȚI UN MESAJ