Șoc printre militarii tineri din Armata Română! Ce li se întâmplă!

2181

O decizie controversată lovește în militarii deveniți părinți după ianuarie 2016, cărora li s-a acordat concediu paternal (5 zile) la nașterea copilului și concediu de puericultură (10 zile). Aceștia au fost informați că trebuie să restituie salariul pentru zilele din concediul specificat.

Măsura trebuie luată din cauză că Ministerul Muncii consideră că militarii-părinți nu au dreptul la concediu paternal, deoarece aceștia nu sunt asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat. În această situație se află mii de militari.

„Acordarea concediului paternal este condiționată de plata contribuției asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

Pentru personalul militar în activitate este instituită excepția de la plata contribuțiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Excepția se aplică pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea în instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională (personal militar, polițiști și funcționari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuție individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Această excepție de la plata contribuției de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate și de la dreptul la concediul paternal, așa cum este definit pentru ceilalți salariați, nefiind îndeplinită condiția prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.

În prezent, în conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexă nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioară în unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.38/2016, la nașterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la și de la domiciliu.

Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus față de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.