Smogul din Timișoara ar fi provocat de arderile vegetației din gospodării

123

Timișorenii au simțit în ultimele zile că aerul este încărcat. Un smog acoperă, în special, partea de sud a orașului, însă stațiile de monitorizare a aerului nu au detectat particule poluante. Totuși, o cauză ar putea fi arderile vegetației din gospodării. Primăria Timișoara a sesizat Garda de Mediu pentru a verifica situția.

Între timp, autoritățile locale fac apel la cetățeni să nu ardă deșeurile vegetale, deoarece colectarea acestora este realizată de o firmă specializată. Timișorenii sunt rugați să strângă deșeurile vegetale în saci sau crengile să fie legate pe cât posibil și tăiate la maxim un metru lungime, puse la marginea carosabilului pentru a putea să fie colectate de firma de salubritate. Colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor vegetale abandonate pe domeniul public al municipiului Timișoara sunt operațiuni plătite de primărie, care revin în sarcina Transclean.

”Ca urmare a semnalării frecvente de arderi ale miriştilor şi resturilor vegetale şi ale vegetaţiei pajiştilor atragem atenția că ESTE INTERZISĂ incendierea vegetației și a deșeurilor de orice fel. Încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Totodată, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală și se sancționeză cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, a transmis Primăria Timișoara.

Astfel de fenomene au mai fost semnalate în Timișoara și în toamna anului 2019. Atunci, inspectorii de mediu spuneau că de vină pentru situație au fost traficul rutier, care a crescut foarte mult în ultimii ani, numărul mare de șantiere din oraș, fabricile poluatoare, arderea de vegetație – atât în Timișoara cât și în comunele din preajmă; dar și salubritatea impropie care se făcea pe străzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.