17 C
Timișoara
vineri 13 septembrie 2024

Sibiul accesează milioane de euro cu obiective din Timiș!

La Lenauheim și Sâmpetru Mare au fost considerate gunoaie, lucruri fără importanță, care nu interesau pe nimeni. Sibiul a reușit să acceseze peste 3,5 milioane de euro să facă funcționale ”nimicurile” din Timiș. Fonduri europene NERAMBURSBILE!

Muzeul Satului din Sibiu a reușit să scoată bani din ”gunoaiele” Timișene. Mai precis, moara cu cai șvăbească din muzeu sibian în aer liber a devenit funcțională datorită proiectului intitulat ”Patrimoniu deschis”. Ea va servi la demonstrații în cadrul programului cultural ”Calea minorităților etnice”, Acesta a fost gândit cu scopul de a crește accesibilitatea simbolică a publicului la valorile multietnice din patrimoniul ASTRA.Muzeul Satului Sibiu 2Reconstruită pe baza unor vestigii de instalații descoperite în Lenauheim și Sânpetru Mare, moara transferată în muzeu utilizează piesele originale achiziționate din cele două sate ale Câmpiei Banatului, fiind un unicat pe scena instalațiilor tradiționale de măcinat cereale de pe teritoriul actual al României.

Dar iată cum a reuși Sibiul să folosească banii europeni, în Timp ce autoritățile județene din Timiș abia asigură funcționarea, la limită, a Muzeului Stului Bănățean de la Pădurea Verde. Sibienii au gândit proiectul intitulat ”Patrimoniul deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA” care a primit, în calitate de proiect predefinit, o finanțare 100% NERAMBURSABILĂ în valoare de 3.500.054 de euro în cadrul proiectului onservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, din care 85% prin Granturile SEE 2009-2014 și 15% contribuția națională, cu termen de finalizare aprilie 2016.Muzeul Satului Sibiu 3Încă un argument în favoarea Sibiului, care a reuși să fie desemnat Capitală Culturală Europeană în 2007, în timp ce Timișoara este în competiție cu încă 3 orașe pentru a obține aceeași onoare în 2021. Și ne mai întrebăm, de asemenea, cum a reușit Sibiul să-și reabiliteze majoritatea clădirilor istorice, chiar dacă vorbim de mult mai puține clădiri de acest gen decât în Timișoara. Rămâne valabilă însă nedumerirea privind neputința autorităților județene din Timiș de a valorifica un patrimoniu cultural la îndemână, acele vestigii de instalații de la Lenauheim și Sâmpetru Mare pe care cei din Sibiu au știut să le scoată la lumină și să le pună în valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :