Sfidarea americană! China, pusă la colț de liderii politici de la Washington

68

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Avionul în care se află Nancy Pelosi a aterizat la Taipei

Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

 

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra.

Marți, Pelosi a vizitat Malaezia, după ce luni și-a început turneul în Asia în Singapore. Biroul ei a spus că va merge și în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat vizita în Taiwan.

Un zgârie-nori din Taipei proiectează un mesaj de mulțumire pentru Nancy Pelosi

Înainte de a ateriza la Taipei, pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate mesaje de mulțumire și de bun-venit pentru președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Avionul în care se află Nancy Pelosi va ateriza la Taipei

Aeronava americană în care se presupune că se află președinta Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi ar urma să aterizeze la Taipei în aproximativ o oră. Între timp, zborul care până acum nu avea o destinație, are acum destinația Taipei, potrivit siteului flightradar24.com.

China amenință politicienii americani care „se joacă cu focul”

ACTUALIZARE 16:25 Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că acei politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.

Rusia ia partea Chinei în legătură cu vizita lui Pelosi în Taiwan și susține că SUA sunt „un stat provocator”

Rusia ia partea Chinei în legătură cu vizita lui Pelosi în Taiwan și susține că SUA sunt „un stat provocator”

ACTUALIZARE 15:40 Rusia și-a arătat marți sprijinul pentru China, pe tema vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi în Taiwan, avertizând Washingtonul că o astfel de vizită „provocatoare” va exacerba tensiunile dintre Washington și Beijing, relatează Reuters. Rusia se opune independenței Taiwanului „sub orice formă”, spune Moscova.

Aeronava lui Pelosi se apropie de Taiwan

Avionul cu care călătorește Nancy Pelosi a ajuns în nord-estul arhipelagului Filipine și pare că se îndreaptă spre Taiwan. Este cel mai urmărit zbor de pe site-ul de urmărire Flightradar24.

Sursa: https://m.digi24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ