Sensul cu turbo-girație, premieră pentru Timișoara! Surpriza bicicliștilor la deschiderea traficului prin Piața Mărăști

703

Bicicliștii din Timișoara au avut parte de o surpriză, luni dimineața, odată cu deschiderea sensului giratoriu din Piața Mărăști. Pentru ei a fost trasată o pistă specială care ocolește întreg sensul și care este legată de celelalte piste din zonă.

Șoferii au avut și ei parte de o surpriză: sensul a fost amenjat ca o turbo-girație.

”Conceptul de turbo-girație a fost definit, în lucrări de specialitate, abia la sfârșitul anilor 90 (profesorul L.G.H. Fortuijn) și a fost introdus în Olanda în prima decadă a noului mileniu, devenind acum una dintre cele mai interesante tendințe în ingineria civilă și planificarea traficului, în întreaga lume. Turbo-girațiile înseamnă, pe scurt, sensuri giratorii în care fluxurile de trafic sunt separate pe benzi, iar conducătorul auto trebuie să își selecteze banda de intrare, în funcție de ieșirea din sens. Studiile realizate arată o creștere cu 76% a siguranței prin utilizarea acestui tip de sens giratoriu, dar și o creștere a capacității sensului până la 140-160%”, explică viceprimarul Dan Diaconu.

Trecerea de pietoni desființată la începutul lucrărilor a fost și ea retrasată. Aceasta este puțin mai departe de sensul giratoriu.

”Traversarea pietonală a străzii Oituz este acum posibilă într-un loc în care are logică, pe de o parte făcând legătura directă între viitorul campus universitar și centrul istoric pietonal, pe de altă parte eliminând punctul de conflict cu traficul auto situat chiar în sensul giratoriu”, spun autoritățile.

Traficul în sensul giratoriu a fost redeschis luni dimineața, dar mai sunt de făcut mici amenajări peisagistice.

LĂSAȚI UN MESAJ