Semne de război la granița de vest a României! Serbia amenință cu represalii militare împotriva kosovarilor VIDEO

2308

Sirene pentru raiduri aeriene s-au auzit în Mitrovica, nordul Kosovo, duminică după-amiază, iar relatările presei locale indică o prezență masivă de mașini pentru urgențe ce trec prin zonă.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat: „Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi – păstrați pacea. Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată”.

Poliția din Kosovo a anunțat duminică seara că au închis trecerile peste graniță la Bernjak și Jarinje din cauza blocajelor instalate pe aceste drumuri. Alte treceri de graniță funcționează normal, potrivit poliției.

Forțele de ordine nu au menționat sirenele și nu au furnizat alte detalii, conform Jerusalem Post.

Pristina va începe de luni să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare auto sârbești și cărțile de identitate ale persoanelor aflate pe teritoriul său cu plăcuțe și documente kosovare, mișcare văzută de Belgrad drept cauză de criză majoră. Măsura ar urma să fie validă timp de trei luni, potrivit Radio Europa Liberă.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia „n-a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă ca până acum (în ceea ce privește Kosovo)”, transmite N1 TV.

Vucic a cerut tuturor părților să mențină pacea, însă a avertizat că „dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis, pe Telegram că: „Îndemnăm Pristina, SUA și UE, care stau în spatele ei, să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”.

De asemenea, tot duminică, politicianul sârb Vladimir Djukanovic a scris pe Twitter că „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”.

Ulterior în cursul zilei, Djukanovic a scris pe Twitter „Doamne, ajută-ne poporul în Kosovo și Metohija. Informația care vine este teribilă”, fără a clarifica ceea ce se întâmplă.

Politica oglindește o practică veche pe care Belgradul o folosește pentru cetățenii kosovari care vizitează Serbia.

Sârbii etnici din nordul Kosovo au folosit plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile sârbești de la războiul din 1999 folosind acronimele orașelor din Kosovo, precum KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priștina) sau UR (Urosevac).

Guvernul din Kosovo consideră aceste plăcuțe ca fiind ilegale însă le-a tolerat în patru municipalități din nord care au majorități sârbești.

Kosovo va cere acum înlocuirea plăcuțelor cu cele proprii și acronimul „RKS” (Republica Kosovo). Proprietarii de mașină vor trebuie ca până la sfârșitul lui septembrie să facă schimbările.

Sursa: https://www.digi24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ