Semne de întrebare | Nici măcar un sfert din spitalele țării nu au raportat, în plină pandemie, infecții nosocomiale

197

Miercuri, 21 octombrie, la a doua conferință din aceeași săptămână organizată de președinte, Libertatea a întrebat din nou despre numărul de infecţii nosocomiale la bolnavii spitalizaţi pentru COVID-19. Asta după ce Ministerul Sănătății spusese oficial că DSP-urile au raportat zero infecții nosocomiale.

În platforma ANMCS au fost raportate 211 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus transmise în unităţi medicale, în vreme ce INSP numără peste 4.500 de astfel de cazuri – prin centralizarea datelor despre focare ale DSP-uri.

Așadar, în urma documentelor primite de sursa citată, în şapte luni de pandemie, pe platforma ANMCS au fost raportate:  1356 de infecţii asociate actului medical, 274 dintre ele au avut loc în spitale COVID, 557 infecţii nosocomiale în spitale suport COVID, iar restul, de 525 în spitale non-COVID.

Nu mereu aceste spitale au tratat exclusiv pacienţi COVID, aşa că nu putem afirma că toate aceste infecţii nosocomiale au fost depistate la bolnavi COVID-19. Însă putem spune cu certitudine că spitalele din România au raportat sute de infecţii la bolnavi COVID-19.

Cu tot cu informaţiile furnizate de ANMCS, nici instituţia preşedintelui, nici Ministerul Sănătăţii nu pot răspunde astăzi la următoarele întrebări:

  • Câţi din morţii de COVID-19 din România luaseră infecţia din spital, fiind deja internaţi pentru altceva?
  • Câţi din bolnavii COVID-19 din România au luat, pe parcursul internării, infecţii nosocomiale cu alte virusuri sau bacterii?

Dintre cele 1356 de infecţii asociatului actului medical, raportate în platforma ANMCS, 211 au fost infecţii cu SARS CoV-2:

  • 39 de cazuri în spitale COVID
  • 110 în spitale non COVID
  • 62 de cazuri în spitale suport COVID.

Cu alte cuvinte, riscul de a lua noul coronavirus din spital pare, potrivit datelor de la ANCMS, la fel de mare, indiferent dacă spitalul este dedicat COVID sau nu.

Documentele care au stat la baza materialului pot fi consultate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.