24.6 C
Timișoara
vineri 19 iulie 2024

Șefii din poliție rup rândurile! Vor să plece pe capete din sistem pentru pensii uriașe

„În ultimii 5 ani au plecat din sistem peste 30.000 de persoane. La nivelul anului trecut s-au înregistrat peste 7.000 de plecări, printre care 6.500 au ieşit la pensie. În prezent, deficitul de poliţişti şi de cadre militare înregistrat este de peste 21% pentru categoria ofiţerilor şi peste 12% pentru agenţi de poliţie, maiştri militari şi subofiţeri”, declara, zilele trecute, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Sălajul nu face excepţie de la această regulă. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, numărul de pensionări în rândul poliţiştilor a explodat în acest an.

Dacă în 2019, au fost depuse şi aprobate 20 de rapoarte prin care s-a solicitat încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie – 19 ca urmare a împlinirii vârstei şi a celorlalte condiţii necesare pensionării şi unul ca urmare a pierderii capacităţii de muncă, anul acesta, nu mai puţin de 51 de lucrători au solicitat să iasă din sistem.

„În acest an, la nivelul unităţii noastre au fost depuse 51 de rapoarte (49 de poliţişti şi doi angajaţi din rândul personalului contractual) prin care s-a solicitat încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, toate fiind aprobate. Din cei 49 de poliţişti, 48 şi-au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii vârstei şi a celorlalte condiţii necesare pensionării, iar un poliţist la pierderea capacităţii de muncă, în condiţiile legii”, au precizat oficialii IPJ Sălaj.

CONDUŞI DE ÎMPUTERNICIŢII

Cei mai mulţi dintre proaspeţii pensionari – 46 la număr – provin din rândul poliţiştilor din structurile operative. De asemenea, mai mult de o treime din total au deţinut funcţii de conducere.

Printre cei 17 poliţişti aflaţi într-o astfel de situaţie se regăsesc Pompiliu Sturzu (foto stânga – n.n.), fostul şef al Poliţiei Municipale Zalău, devenit pensionar la doar 48 de ani, după doar doi ani în care a condus această structură. Anul acesta a renunţat la uniformă şi Gabriel Terheş (foto dreapta – n.n.), fost şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale, ieşind la pensie la 49 de ani.

Au îngroşat rândurile poliţiştilor pensionari şefii poliţiilor orăşeneşti din Jibou şi Cehu Silvaniei, precum şi şefii de post din Sărmăşag, Ileanda, Cristolţ, Marca, Buciumi, Treznea, Rus sau Sînmihaiu Almaşului.

Scaunele devenite vacante după plecarea lor au fost preluate de împuterniciţi. De altfel, întreaga echipă managerială a Poliţiei Sălaj este formată din împuterniciţi.

„E opţiunea fiecăruia, un drept pe care nu putem să îl încălcăm”, a reacţionat Marius Anton Stupar, împuternicit la comanda IPJ Sălaj. „Pleacă oameni cu experienţă, e adevărat, dar încercăm să ne descurcăm, ne bazăm angajaţii cu vechime rămaşi ca să îi formeze pe cei aflaţi la început de carieră. Nu e uşor. Ne gândim să identificăm poliţişti originari din Sălaj, dar care lucrează prin alte judeţe şi care şi-ar dori să revină acasă”, mai spune Stupar.

Potrivit acestuia, din promoţia 2020, Sălajul a primit doar doi ofiţeri şi nouă subofiţeri, Inspectoratul se confuntă în continuare cu deficit de personal de circa 20%. Acest procent s-ar traduce în 26 de ofiţeri şi 70 agenţi de poliţie.

Criza de personal din IPJ Sălaj se va râsfrânge şi asupra activităţii de urmărire penală coordonată de procurori. „Ne afectează orice plecare din Poliţie şi orice post rămas neocupat în Poliţie, pentru o majoritatea dosarelor se lucrează împreună cu poliţiştii. Dacă Poliţia are deficit de personal, cum şi noi avem, de altfel, activitatea de urmărire penală va fi îngreunată, vor trena dosarele, va dura mai mult soluţionarea lor”, a subliniat Bogdan Chiş, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Sursa: m.adevarul.ro

1 COMENTARIU

  1. Dar în 2019 nu aveau același pensii? Oricum pensiile sunt înghețate și nu mai cresc ca la civili.

    Dacă credeți că e nevoie de polițiști măriți-le salariile ca în sănătate sau învățământ. Dacă nu, lăsați-i să plece.

    Ăia care sunt ofuscați au acum șansa să se facă polițiști. Uite! e nevoie de voi! Viață mișto, salarii mari, pensii imense! Marș la angajare!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :