20.1 C
Timișoara
marți 16 aprilie 2024

Șefa organizației de femei din Pro România, prinsă băută zdravăn la volan. Ce-a decis instanța în privința ei

Președinta femeilor din filiala Bihor a Pro România, fosta atletă orădeancă Simona Kadas, a fost condamnată definitiv la închisoare cu amânare şi muncă în folosul comunității, pentru că a refuzat să-şi facă analize după ce s-a urcat beată la volan în miez de zi şi a acroșat două mașini.
Povestea, potrivit deciziei de condamnare pronunțată săptămâna trecută de Curtea de Apel Oradea, datează de vara trecută, pe 18 iunie 2018, în jurul orei 14.00, când proprietarii a două autoturisme au sunat furioși la Poliție ca să anunțe că mașinile lor au fost avariate de șoferița unui bolid, Mercedes ML320, care apoi a dispărut. Când au ajuns la faţa locului, polițiștii au găsit mașina. Alături era şi șoferița, care tocmai coborâse din apartament şi era „în vădită stare de ebrietate”, după cum au consemnat polițiștii în nota de caz care a doua zi a ajuns şi în buletinul de presă al Poliției. „Agenții Poliţiei Rutiere au procedat la identificarea conducătorului autoturismului marca Mercedes Benz ML 320, în persoana inculpatei, care se afla în vădită stare de ebrietate. Inculpata a fost de acord cu testarea cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie în aerul expirat de 1,28 mg/l alcool”, se arată în soluție. Polițiștii i-au adus la cunoștință că trebuie să-i însoțească de urgență la sediul Serviciului județean de Medicină Legală, pentru prelevarea de probe biologice iar femeia, buimacă, a acceptat. Când a ajuns la spital, însă, s-a răzgândit, refuzând să se lase testată.
O dimineață cu multe grade
Aşa a ajuns inculpată Simona Kadas, fostă atletă, iar în ultimii ani „alergătoare” prin mai multe partide politice – PSD, ALDE, unde a fost chiar pe lista de candidați pentru alegerile parlamentare din 2016, iar acum Pro România. Ea a fost trimisă în judecată pe 13 noiembrie, anul trecut, iar la primul termen de judecată, şi-a recunoscut vina, cerând să fie judecată în procedură simplificată Procedura permite stabilirea unui verdict în baza probelor administrate în timpul anchetei penale, fără un proces propriu-zis, precum şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, care în acest caz este închisoarea între 1 şi 5 ani. Kadas a dat şi o declarație completă despre ziua incidentului, povestind că s-a „tratat” de bună dimineață, la micul dejun, cu 150 ml de lichior Unicum cu alcool. Apoi, că, în jurul orei 11.00, a condus autoturismul până la un bar, unde era invitată la o zi de naştere, „şi unde nu îşi aduce aminte să fi consumat băuturi alcoolice, dar nici nu exclude acest aspect”. Două ore mai târziu, intenționând să plece acasă, a urcat din nou la volan, şi a plecat spre casă, în parcarea blocului a acroșat două mașini, iar apoi a urcat în apartament. „După producerea tamponării nu a anunțat pe nimeni şi a intrat în apartament, cu intenția de a dormi, iar la scurt timp, a fost sumată de către un vecin care i-a spus să coboare în faţa blocului pentru că este căutată de către polițiști”, scrie în soluție. A coborât, le-a înmânat polițiștilor actele solicitate, după care a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul testului de respirație fiind pozitiv. Kadas şi-a amintit şi că a fost condusă la sediul Serviciului de Medicină Legală Bihor, unde a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Condamnare şi nu prea
Judecătoria a condamnat-o pe fosta sportivă la 1 an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care e obligată să presteze 30 de zile de muncă în folosul comunității, la Mănăstirea Sfintei Cruci. Instanța a reținut că femeia este o persoană integrată social, căsătorită, cu studii superioare, casnică, şi că a recunoscut comiterea infracțiunii care, în opinia judecătorului, prezintă un grad de pericol social mediu, având în vedere că inculpata a condus autovehiculul sub influența băuturilor alcoolice”. Pe de altă parte, însă, judecătorul a avut în vedere că e la primul contact cu legea penală, este integrată în societate, „fiind cunoscută pe plan local pentru activitatea sportivă remarcabilă pe care a desfăşurat-o, precum şi pentru numeroasele activități caritabile pe care le-a inițiat , astfel încât riscul ca acesta să persevereze în conduita infracțională este redus”. Soluția nu a mulțumit-o pe femeie, care voia mai puțin, dar nici pe procurorii Parchetului Oradea, care voiau o pedeapsă mai aspră, şi ca atare ambele părţi au atacat-o, verdictul final fiind pronunțat de Curtea de Apel, săptămâna trecută. Completul de judecată a decis să menţină hotărârea iniţială, ca legală şi temeinică, ceea ce înseamnă că Simona Kadas va rămâne cu cazierul nepătat şi, dacă nu va recidiva în următorii doi ani, va putea chiar să candideze pentru o funcție publică la viitoarele alegeri.
„Am băut un pic”

Ce spune președinta organizației de femei a Pro România Bihor despre băuta la volan şi despre condamnare? Ar vrea să fie uitată, nu să apară la ziar. „Eu nu doresc să fie mediatizată această poveste”, a spus Kadas. Evident, pentru că „mica ei problemă”, cum a numit-o, nu corespunde cu imaginea de sportivă, lider politic şi bun samaritean cu care se fălește pe paginile de socializare de pe internet, ultimele sale realizări fiind din Africa, unde a fost într-o misiune umanitară în numele asociației care-i poartă şi a împărțit 50 de tricouri printre copiii săraci. Culmea e că, referitor la incidentul de anul trecut, Kadas are o cu totul altă poveste acum decât cea pe care le-a servit-o judecătorilor. „Am băut un pic la micul dejun şi după ce am ajuns acasă, la prânz. Când m-au căutat polițiștii dormeam. Eram buimacă, nici nu înțelegeam foarte bine ce se întâmplă, dar din cauza somnului”, a susținut fosta sportivă, susținând că n-a băut la volan ci după, când a ajuns acasă de la chef, de supărare că i-a făcut loc în parcare bolidului, bușind mașinile vecinilor. Cât despre refuzul de a se duce la analize de sânge, fosta sportivă pretinde că polițiștii „nu m-au găsit băută la volan”, ci lângă mașină. „Ei nu puteau să-mi ceară să merg la analize, doar nu m-au văzut că am condus”, zice femeie. De ce n-a zis la fel şi în faţa judecătorilor? Pentru că, susține ea, a vrut ca povestea „să se încheie cât mai repede”, mai spune ea.

Sursa: adevarul.ro

Alte subiecte :

Delicii culinare bănățene, preparate într-o localitate din Timiș, în luna mai

Ediția din luna mai a evenimentului Banat Brunch le propune turiștilor atelier de preparat brânză la stână. Asociația My Banat și Asociația “De la Măicuța”...

Copaci periculoși în zona Pădurii Verzi

Primăria Municipiului Timișoara intervine în zona Pădurii Verzi, unde Ocolul Silvic Timișoara și specialiștii municipalității au identificat mai mulți copaci uscați,...

Citește și :