Securiști din toate unitățile, uniți-vă!

250

Visul de aur al totalitarismului de rit sovietic poate să prindă, în sfârșit, contur în România anului 2022.

Cu oblăduirea lui Ciolacu, Grindeanu, Bode, Pirtea, Rareș Bogdan și a atâtor altora care, vorba lui Geoană, ,,nici ei nu se mai cunosc între ei” de când joacă în siajul și la cheremul SRI, SIE, STS, SPP, România va deveni mai securistă ca oricând.

Pachetul de legi ale așa-zisei securități naționale e pregătit ca la carte, mai mult, a fost scris chiar de către ,,oamenii de drept” din interiorul acestor structuri de putere tot mai vizibile și mai agresive la nivelul statului.

Potrivit acestui proiect legislativ, pe cale să intre în dezbaterea parlamentului, și având toate șansele să fie adoptat!, cele mai importante servicii de securitate, SRI și SIE, vor avea cale liberă să facă aproape tot ce doresc în interiorul țării.

De pildă, să deruleze afaceri nici măcar sub acoperire, ca până acum, să le ceară românilor să devină ,,surse” la orice oră din zi și din noapte, să nu fie controlate de nimeni, de pildă de Parlamentul României, cum, ce-i drept, se întâmplă și în momentul de față.

Cireașa de pe tort o reprezintă prevederea ca nimeni dintre ofițerii activi din aceste servicii să nu mai poată fi tras la răspundere de vreun procuror ori judecător obișnuit, ci doar de anumiți investigatori din justiție, numiți pe criterii absolut aiuritoare! Unicul care, tot teoretic, ar mai putea controla și schimba conducerile structurilor de informații ar rămâne, potrivit actului legislativ, președintele țării.

Dincolo de dispariția controlului, natural într-o democrație, exercitat de parlament, faptul că doar președintele s-ar mai putea opune atotputernicilor șefi ai SRI și SIE, de pildă, presupune încărcarea acestuia cu puteri aproape nelimitate. Practic, dacă legea ar fi votată de parlament în formula actuală, România ar deveni o ,,gubernie” condusă exclusiv de șeful statului, oricare ar fi el, respectiv de șefii principalelor servicii de informații. Parlamentarii, care și așa se bucură de încrederea românilor cât o ceapă degerată, ar deveni niște simple instrumente pe tabla de joc a puterii în România. Vorba lui Cristian Tudor Popescu, recent dat afară de Digi TV pentru că a criticat un fals grosolan orchestrat de șeful postului, Prelipceanu, dacă Ceaușescu ar mai trăi, s-ar minuna de puterile nelimitate ale Noii Securități.

Vă întrebați dacă cineva din arcul actualei puteri a mârâit întrucâtva la ceea ce se pune la cale? Doamne ferește!

Cine să o facă când băieții de la putere sunt, în bună măsură, creația temeinică și constantă a SRI și SIE! Au făcut-o, în schimb, câteva ONG-uri, care se ocupă de ani de zile de păstrarea jocului democratic în politica românească, câțiva useriști mai curajoși și câteva ziare rămase, încă, în afara influenței amintitelor structuri de informații.

În rest, tăcere deplină, frică și oportunism cât încape, și o mare de nepăsare în fața pericolului ca România să devină, mai curând decât am bănui, o Rusie în miniatură.

Singurul detaliu care mai lipsește de aici ar fi un Putin levantin, dar, dacă Iohannis a scăpat ocazia să devină așa ceva până acum, timpul nu e niciodată pierdut pe aceste meleaguri cu un alt, viitor, șef al statului!

LĂSAȚI UN MESAJ