Secțiile de votare vor fi supravegheate video și după închiderea urnelor

123

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care urmează să modifice legislația privind organizarea alegerilor.

Astfel, toate activitățile din secțiile de votare, după închiderea urnelor, urmează sa fie filmate, iar sarcina realizarii înregistrarilor revine operatorului de calculator din fiecare sectie de votare, informează News.ro. Terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit proiectului.

„Operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării si pana la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, in scopul asigurării posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor art. 92 si art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completările ulterioare”, potrivit Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul de act normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenți in fiecare secție de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o pozitie fixă, de la o distantă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispozițiile se aplică si pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondență.

Potrivit reglementărilor care ar urma să intre în vigoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. Tot STS ar urma să verifice și existența înregistrării video-audio și să consemneze aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.

Sursa: www.comisarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ