Secția de badminton a CSU UVT, achiziție din top 10 european. Premise pentru calificarea la Jocurile Olimpice

98

Secția de badminton a CSU UVT și-a început activitatea în prima parte a acestui an, având în componență trei dintre sportivii timișoreni care au adus rezultate deosebite în ultimii ani. Florin Posteucă, Mircea Vasiu și Emanuela Avrămuț au fost primele nume de referință care s-au alăturat noului proiect propus de Universitatea de Vest din Timișoara, proiect care are ca scop popularizarea badmintonului și, în același timp, susținerea performanței de nivel înalt.

Este de remarcat faptul că fiecare dintre cei trei sportivi enumerați mai sus au avut clasări pe podium la etapele de Campionat Național, un plus pentru Mircea Vasiu care la Trofeul „Danubius” de la Galați din septembrie a reușit pentru prima oară să joace finala unui turneu de seniori la simplu masculin.

În această toamnă, clubul a făcut o nouă achiziție, reușind transferul lui Collins Filimon, campionul național en-titre de juniori și seniori la simplu băieți, unul din cele mai bune produse ale badmintonului românesc din ultimii ani.

Născut în București pe 14 februarie 1998, a început badmintonul la CSS 6 București sub îndrumarea profesorului Iordan Ionică, în ultimii ani făcând parte și din echipa de seniori a Clubului „Sportul Studențesc” București, antrenat aici de profesor Daniela Timofte. În decursul anilor, a câștigat titlurile naționale la toate categoriile de copii și juniori. Încă de la vârsta de 16 ani a fost unul dintre candidații serioși la câștigarea Campionatului Național de seniori la simplu băieți, în 2015, la 17 ani, reușind pentru prima oară să câștige titlul. La turneele internaționale de juniori, acesta are în mare parte o evoluție remarcabilă. Reușește să câștige mai multe concursuri în România, Cipru, Israel, fiind clasat în primii zece juniori ai Europei.

Între 7 și 9 octombrie 2016, a participat la Valamar Junior Open din Croația, unde a reușit să câștige turneul, după o finală cu cehul Cristian Savin, scor 21-19, 15-21, 21-18. A fost ultimul turneu pregătitor pentru Campionatul Mondial de juniori, care va avea loc la Bilbao la începutul lui noiembrie.

„Proiectul CSU UVT este foarte bine gândit și are o strategie pe termen lung. Aducem lângă noi adevărate valori, tineri ambițioși, sportivi care promit enorm. Să te numeri printre primii zece juniori la nivel european înseamnă mult și ne bucurăm să-l avem pe Collins în cadrul Clubului. Sunt convins că aici se poate dezvolta și mai mult, obiectivele sale și ale noastre fiind majore”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Obiectivele pe termen mediu și lung pentru Collins sunt clasarea în primii 8 la Europenele de juniori din 2017, calificarea la Jocurile Europene din 2019 și calificarea la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Suportul acordat de Federația Română de Badminton, experiența colegilor și a antrenorilor din club, parteneriatele cu diverse cluburi și federații din afara țării sunt premisele pentru ca România să aibă un al doilea sportiv calificat la Jocurile Olimpice la badminton, după Florin Balaban în 1992.

LĂSAȚI UN MESAJ