Secera și ciocanul, dar și speranța, au fost vedetele Societății Timișoara. Kovesi, premiată în capitala Banatului Foto-video

241

După un foarte bine venit obicei al Societății Timișoara, activitatea civică, politică și chiar jurnalistică dintr-un an este analizată și întoarsă pe toate părțile. După dezbateri și dispute, comitetul de conducere desemnează pe cei mai remarcabili din domenilu lor de activitate. Așa a ajuns obiceiul o adevărată cutumă ce va împlini în curând 30 de ani.

Premiile anuale ale Societății Timișoara au fost și anul acesta decernate cu același fast ca întotdeauna. Biblioteca centrală Universitară „ Universitare Eugen Todoran” a Universității de Vest a fost de data acesta gazda evenimentului. Însuși directorul Vasile Docea a deschis discuțiile insistând pe respectarea valorilor într-o societate normală.

Premiile ce se decernează în fiecare an, instituțiilor și personalităților marcante sunt în special pentru promovarea democrației și a valorilor europene la noi în țară.

Premiul „Alexandra Indrieş“ a fost acordat scriitorului și jurnalistului Radu Vancu de la Sibiu pentru activitatea sa publicistică dar și de activism pașnic pentru valorile democratice în cele zeci de zile de proteste la care a luat parte. Publicistul Viorel Marineasa a fost cel ce a dat cele mai pertinente date despre scriitorul Vancu.

Premiul pentru jurnalism civic „Oscar Berger“ a fost adjudecat de jurnalistului Liviu Avram de la publicația Adevărul. Dânsul, mai în glumă, dar și cu o doză de adevăr, a mărturisit că de trei decenii încearcă să scrie cât mai bine, dar până acum nu a știut că ce face este o formă de civism.

Premiul „Ion Monoran“ a fost atribuit istoricului și cercetătorului Mădălin Hodor, un asiduu cercetător al arhivelor ce încă nu au fost văzute complet până acum. Ion Monoran, cel ce dă numele premiului a fost pe lângă ativitatea sa de poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului „Timişoara“ -la care a scris până la moartea sa, în 1993-, a fost cel
care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piaţa Maria din Timişoara, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei.

Dar cele mai așteptate premii au fost, evident, cele ce încurajează viitorul adică Premiul Speranța ce a fost atribuit celebrului, dar și atât de contestatului parchet care cercetează corupții. DNA a primit premiul chiar prin șefa lui, procuroarea Laura Codruța Kovesi. Domnia sa mulțumit și a asigurat că este munca unui întreg colectiv ce vrea să redea speranța în rândul populației.

Dar și opusul acestui premiu a fost la fel de gustat. Premiul „Secera și Ciocanul” a fost atașat de numele a doi politicieni de la vârf: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Este inutil de spus că aceștia nu au venit la Timișoara să-și ridice diplomele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.