Se prognozează o creștere în toate sectoarele economice. Inclusiv prețurile!…

340

În perioada MARTIE – MAI 2016, Institutul Național de Statistică prognozează o creștere a activității în toate sectoarele economice, o tendinţă de creștere moderată a numărului de salariaţi în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, dar și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul.
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%).
Creșteri accentuate sunt așteptate în activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +47%) și în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +41%).
În industria metalurgică se prognozează scădere a activității (sold conjunctural -18%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna martie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +27%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%).
Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).
Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +39%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +30%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).
Servicii
Conform estimărilor din luna martie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +0%).

LĂSAȚI UN MESAJ