4.1 C
Timișoara
luni 2 decembrie 2024

Se lansează o carte necesară: „Pe urmele Timișoarei evreiești”

Joi, 13 iunie, de la ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă va avea loc lansarea unei cărți-eveniment: Pe urmele Timișoarei evreiești, de Getta Neumann, apărută, recent, la editura Brumar. Cartea, care numără 244 de pagini, ilustrații color, dar și hărți desenate special, este gândită ca un ghid și cuprinde trasee turistice pe cartiere, texte despre istorie şi tradiție, despre sinagogi şi cimitir, personalități şi destine, ilustrații de epocă, indice de nume, de arhitecți și personalități, informații utile şi multe altele.

Autoarea cărții, doamna Getta Neumann Herzfeld, fiica lui Edit şi a prim-rabinului dr. Ernest Neumann, s-a născut în 1949, la Timișoara. A absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea Timişoara. În prezent, locuiește la Geneva, în Elveția. Redactează un site pentru evreii timișoreni şi prietenii lor. A publicat un volum de interviuri, Destine evreiești, Editura Hasefer, 2018, şi articole legate de istoria şi cultura evreilor.

“Cu adevărat mai mult decât un ghid, cartea, o reală enciclopedie, evocă istoria unei comunități impresionante nu prin număr (evreii nu au fost decât o mică minoritate), ci prin realizările membrilor ei în toate domeniile, de la economie la creația artistică. Arhitectul profesionist remarcă precizia şi eleganța cu care autoarea operează în analizele arhitecturale”, spune arhitectul Mihai Opriş. Iar scriitorul Viorel Marineasa completează: „Acest vademecum al Gettei Neumann pune în lumină nu doar geniul dinamic și inventiv al comunității evreiești, ci și imaginea unui oraș care poartă structural pecetea multiculturalității şi a interculturalității”.

La evenimentul de joi, unde intrarea este liberă, vor vorbi despre carte și autoarea ei Smaranda Vultur, Luciana Friedmann și Viorel Marineasa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

De Sfântul Nicolae, timișorenii sunt așteptați să se bucure de bucate tradiționale și folclor

Muzeul Satului Bănățean organizează un eveniment care îi așteaptă deopotrivă atât pe gurmanzi, cât și pe iubitorii de tradiții! Evenimentul se numește „Ignat în...

Școala de Arte sărbătorește luna decembrie

Colinde, expoziții, muzică experimentală, dansuri moderne, poezie și multe fermecătoare surprize alcătuiesc programul lunii decembrie la Școala de Arte Timișoara, care își încheie stagiunea...

Citește și :