Se întâmplă la Timișoara! Vaccinuri vândute la negru în farmacie!

742

Despre criza vaccinurilor și despre vaccinuri în general s-a scris în toate felurile. De la atacuri la adresa Ministerului Sănătății, care nu asigură stocurile necesare, până la controverse despre oportunitatea de a vaccina copiii, problema a fost întoarsă pe toate părțile. Iată însă mai jos povestea reală a unei mame cu un copil ce trebuia vaccinat. Întreaga ”aventură” a postat-o pe internet, așa că vă lăsăm să trageți singuri concluziile:

M-am tot gîndit dacă să scriu sau nu despre experiența aceasta. Am zis să iau partea bună a lucrurilor, dar și cu ea luată parcă tot ceva mi se pare în neregulă.

Ioan, la 2 ani, rămăsese în urma cu un vaccin din schema agreată pentru că la acel moment nu era disponibil pe piață, apoi când era vaccinul disponibil, Ioan era bolnav și tot așa. A trecut 1 an de la acel moment și, îngrijorată fiind să nu fie prea târziu, am decis să-l cumpărăm, tocmai pentru că și la medic era indisponibil.

Am căutat în toate farmaciile din Lugoj, nimeni nu-l avea și primeam confirmări că în ultimele luni nu l-au avut. Problema devenea cu un grad crescut de presiune și tensiune. La una din farmacii îmi spune un domn că ar fi disponibil vaccinul la Timișoara, în farmacia X. Am luat numărul de pe internet, am sunat, mi-a confirmat că mai are doar 1 doză (oare era real?!), îmi spune că mi-l pune deoparte cu mențiunea că a doua zi să venim să-l luăm. Știam că trebuie transportat în condiții speciale, așa că mă gândeam cum putem evita acest aspect. Sun din nou și întreb dacă nu este cumva un medic prin apropierea farmaciei sau dacă există disponibilitate la spital să ni-l facă. Îmi confirmă că în apropiere se află un medic de familie și crede că vom putea rezolva cu el.

Părea că toate planetele s-au aliniat….

A doua zi după job, ne-am luat cu mic cu mare și am plecat la Timișoara. Ploua torențial… Odată ajunși la farmacie abia puteam coborî fără să fim uzi leaorcă. Intru cu Ioan, îi spun cine sunt și că am vaccinul rezervat, îl aduce și dau să plătesc cu cardul. Doamna respectivă îmi spune că nu se poate, pentru că nu-l poate băga în contabilitate, pentru că e adus din Ungaria și e pe factură de persoană fizică, pe farmacistul șef. Deja mi se pare suspect.

Întreb cât costă… 450 ron… Mult îmi spun, dar îmi reamintesc cât l-am căutat și Ioan era deja în întâziere, aproape depășise termenul. Având în minte toată agitația creată, iau partea bună și zic că totuși e bine că l-am găsit. Îl sun pe Răzvan, comenteaza că e inadmisibil așa ceva, atâția bani, nu plata cu cardul… OK, într-un final, merge și scoate bani.

Între timp, asistenta ne conduce la medicul de familie din zonă. Acesta a fost foarte deschis, Ioan a rezonat imediat cu el, i-a făcut vaccinul, a stat fără probleme, a plâns un pic, apoi și-a reluat interesul pentru o motocicletă. Eram liniștită că e ok.

Coborâm la farmacie, vine și Răzvan cu banii și-i spune farmacistei că asta este hoție curată. Se schimbă un pic la față, explică aceeași poveste, noi plecăm și gata.

După ce mergem cu mașina vreo 10 minute ne dăm seama că nu avem niciun bon, nimic. Am dat 450 ron pe ce?! Apoi ne gândim… ce vaccin i-am făcut copilului? Dacă era altceva acolo? Dacă se îmbolnăvește și eu cu bună știință l-am supus la toate astea? Am avut o sumedenie de scenarii pentru viața copilului. I-am urmărit fiecare reacție, respirația, coordonarea activităților, absolut tot, ca atunci când s-a născut și vroiam să mă asigur că le are pe toate.

Revenim la farmacie… Intru și-i explic doamnei că tocmai i-am plătit 450 ron și nu mi-a dat niciun bon. Mi-a repetat aceeași poveste. Fără niciun rezultat. Am ieșit din farmacie având o stare dublă: pe de o parte eram fericită că Ioan are vaccinul, pe de altă parte mi se părea că e o infracțiune ce se întâmplă. Răzvan a sunat la ANAF, nimeni nu răspundea la ora 21. A mai găsit alte numere, nimeni nimic. M-am mustrat multă vreme pentru că am acceptat situația asta!

Așadar… România 2017… cu un Minister al Sănătății care nu pune la dispoziția cabinetelor medicale de familie vaccinuri din schema standard, care favorizează apariția acestor tipuri de „afaceri pe sub mână” din care câștigă băieții deștepți, cu părinți fraieri ca mine care ne gândim că totuși e bine că are copilul vaccinul pînă la urmă… Cum o ducem mai departe? Care e viitorul copiiilor noștri? În mâinile cui?

Pe cine să iau prima dată la bătaie? Că exact asta îmi vine… Pe mine? Că am intrat în acest cerc vicios și am fost iresponsabilă? Pe farmacist că face lucruri necurate?

Pe cei din MINISTER, pentru că sistemul e mult prea corupt și întortochiat și permit ca toate aceste activități să aibă loc?

Dragi părinți, mare grijă de unde luați, ce vaccin luați și mai ales, pe mâna cui vă lăsați sănătatea copiiilor voștri!

Mai sunt părinți care au trecut prin asta? Ce aș putea face să „mișc” un pic lucrurile într-o altă direcție?

5 COMENTARII

 1. Farmacista poate a vrut sa faca un bine… asa-i trebuie… facerea de bine…Daca sunteti atat de corecti trebuia sa stati acasa. Auzi Anaf… asa sunt unii oameni… profita de scurtaturi in viata si apoi se plang

 2. Poate ati ajuns in situatia asta din cauza ministerului sanatatii… de ce nu faceti reclamatii si plangeri acolo????
  E de vina farmacista ca i-a ajutat…

 3. Facerea de bine e ….de mama. V-a pus cineva Sulița in coaste? V-a obligat cineva sa îl luați? De ce nu va da Ministerul aceste vaccinuri? Pichetati Ministerul nu mâncați rahat aiurea pe internet. Poate omul asta a încercat sa ajute părinții sa ajungă,sa își facă vaccinul copiilor…și voi sa faceți rău !

 4. Stimata doamna,
  Prima persoana careia trebuie sa-i cereti socoteala, sunteti dumneavoastra. Asa ca va invit sa va uitati in oglinda si sa va aplicati o corectie, asa cum meritati. Copilul dumneavoastra nu si-a cumparat singur vaccinul, iar daca dvs nu ati avut incredere, cine v-a pus sa-l achizitonati, mai ales pe asa suma???
  In alta ordine de idei, bucurati-va ca nu a raspuns ANAF-ul la telefon, pentru ca ati fi platit vaccinul inca o data, sub forma unei amenzi, pentru cumparararea unui produs fara chitanta/bon.
  In al treilea rand, asa cum s-a mai spus, mergeti si trageti la raspundere Ministerul, singurul si marele vinovat pentru ceea ce se intampla in momentul asta cu vaccinurile…….

LĂSAȚI UN MESAJ