Se cere interzicerea înmatriculării în România a vehiculelor sub Euro 4

94

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vrea interzicerea înmatriculării în România a vehiculelor sub norma de poluare Euro 4, iar la iniţiativa sa municipalitatea ieşeană a elaborat un proiect de lege în acest sens, care ar urma să fie înaintat parlamentarilor de Iaşi.

Primarul Iaşiului a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că toate celelalte vehicule sub Euro 4 înmatriculate până la apariţia acestei legi „rămân şi fac parte din parcul naţional al României”.

Proiectul legislativ prezentat de Chirica cuprinde trei articole:

• Art. 1. Se interzice înmatricularea în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4.

• Art. 2. Interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege.

• Art.3. În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Guvernul va aproba prin hotărâre modificările şi completările corespunzătoare ale actelor normative incidente.

„Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi”, a explicat Chirica, citat de Agerpres.   El a susţinut că motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului.

Proiectul ar urma să fie înaintat parlamentarilor de Iaşi, Camerei Deputaţilor şi Senatului, Guvernului şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ