Se caută aur și în Munții Banatului! Vezi unde se mai găsește aur în România…

7650

La 15 februarie 2016, conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, licență de explorare în județul Caraș-Severin pentru aur din aluviuni avea Formin SA din Caransebeș, pentru Valea Nerei.

Aceeași licență de explorare, dar pentru minereuri auro-argentifere, mai are Blueberry Ridge Minerals SRL din Deva – pentru zona Geamăna-Colții Lazarului din județul Alba, Deva Gold SA Certejul de Sus – pentru zona Certej Nord din județul Hunedoara și Romaltyn Exploration SRL Baia Mare – pentru zonele vestică și estică de la Aluniș Piatra Handal în județul Maramureș.

Licențe de exploatare minereuri auro-argentifere în prezent au doar Roșia Montana Gold Corporation, evident la Roșia Montana, în județul Alba, și Deva Gold SA Certejul de Sus pentru zona Certej în județul Hunedoara.

Licențe active în procedură de aprobare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au Samax Romania SRL Baia Mare – pentru minereu de cupru cu conținut de aur – la Rovina și Deva Gold SA Certejul de Sus – pentru minereuri auro-argentifere, la Băița Crăciunești, ambele în județele Hunedoara.

Și, în cele din urmă, permise de exploatare active, în România, dețin Transilvania Impact Import Export SRL Turda (pentru Bădeni Est-Zona 3) și Spedition SRL Luna (pentru Luna – Aval), ambele pentru aur din aluviuni și tot ambele în județul Cluj.

Specialiștii spun că zona de forfecare Nerganița de la obârșiile râului Nera găzduiește structuri aurifere care ar putea fi interesante în viitor din punct de vedere economic, fiind totodată aria sursă a aurului exploatat de-a lungul istoriei din aluviunile situate la 20-30 km distanță aval.
În prezent, zice gura lumii, diverse companii din Serbia exploatează, cu șaitrocul, aurul aluvionar din zonă cu rezultate profitabile…

De-a lungul timpului, arheologii au indicat mai mai multe situri din Banat în care au fost găsite evidenţe ale activităţii de spălare a aurului din aluviuni în Epoca Bronzului, cum ar fi Borlova, Bolvaşniţa, Turnu, Valea Mare și Oraviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ