14.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Scriitorii Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu avertizează administrația Timișoarei : ,,Ne vom lega cu lanțuri de porțile sediului revistei Orizont, dacă se va trece la evacuarea noastră de acolo!” FOTO-VIDEO

Marți, la amiază, o mulțime de oameni a inundat bazinul fără apă din Piața Sfântul Gheorghe.
Părea un miting electoral fără pancarte și fără bannere politice. Intelectuali importanți ai Timișoarei au ieșit, de nevoie, în stradă, pentru a-și exprima nemulțumirile.
Filiala timișeană a Uniunii Scriitorilor din România, dar și redacția revistei literare „Orizont” sunt amenințate cu evacuarea din sediul pe care-l ocupă, de multe decenii.
Dintr-un simplu moft al unei administrații incapabile, așa cum o caracterizează scriitorul Mircea Mihăieș, s-a ajuns în situația ca o instanță din Craiova, care nu cunoaște realitățile locale, să emită o sentință, cel puțin ciudată.
Cele două instituții de cultură trebuie să plece unde văd cu ochii. Sau, după o vorbă de duh, să procedeze la ,,evacuarea cu celeritate”, așa cum s-a exprimat un funcționar din primărie, care se crede executor judecătoresc și emite sentințe.
Nu ar fi prima dată când necazurile locative lovesc breasla scriitorilor timișeni. După cum povestește profesorul Cornel Ungureanu, președintele filialei locale a USR, o dată la trei decenii se găsește cineva care râvnește la sediul central și ar vrea să-l acapareze. În 1990, un așa zis „consul italian” a somat literații să plece din sediu cu pretextul că este al lui.
Sigur că aventurierul a fost destul de repede demascat și a ajuns chiar și după gratii. Dar supărările au rămas mult timp în memoria celor năpăstuiți.
Acum, povestea se repetă cu o aură de o anume legalitate. Primăria Timișoara ar trebui să ofere în compensare câteva spații unor oameni de afaceri de cetățenie germană.
Iar magistrații din capitala Olteniei, unde a fost strămutat procesul, au considerat de cuviință că taman sediul Orizont și birourile Uniunii ar fi potrivite să revină acestor persoane, care vor o compensare de spații.
Este demn de semnalat că scriitorii ocupă acel spațiu de exact 71 de ani, când l-au primit în folosire, mai exact din anul 1949.
Nici măcar nu este vorba ca etajul cu pricina să fie retrocedat foștilor proprietari. Clădirea a fost a băncii „Albina” și nu mai are nici un fel de urmași ai proprietarilor de drept.
Situația este extrem de încâlcită. Primăria timișoreană, prin vocea lui Nicolae Robu, explică că nu are habar de ițele acestui proces. Faptul este cu atât mai grav, dacă se ține cont că, din postura de proprietari, ar trebuit să delege un jurist la proces, care să apere bunurile imobile aparținând Timișoarei.
Cu o ironire amară, Cornel Ungureanu și Mircea Mihăieș au anunțat, oficial, că nu vor pleca din sediu, indiferent de presiuni. Scriitorii avertizează că vor apela la procedura legării cu lanțuri de porțile instituției, dacă va fi necesar. În cel mai rău caz, vor fi dispuși să se mute doar câțiva metri și vor încropi în aer liber, în piața Sfântul Gheorghe, o sală ad-hoc de cenaclu și o bibliotecă a Uniunii.
Video aici:

 

Alte subiecte :

Se lucrează, în sfârșit, pe tronsonul Holdea-Margina, de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva

UMB a mobilizat utilajele speciale la Margina (județul Timiș) pentru forarea tunelului de pe lotul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Imagini cu...

UVT organizează workshop-ul „EACH Eviden – Academia Collaboration Hub”

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Matematică și Informatică, consecventă în acțiunile sale de promovare a parteneriatelor cu mediul de business,...

Citește și :