Şcolile din Arad au facturi la energie de patru-cinci ori mai mari faţă de anul trecut

28

Şcolile din municipiul Arad au primit facturi la energie, pentru consumul din luna decembrie, de patru-cinci ori mai mari faţă de anul trecut.

Unitățile de învățământ sunt nevoite să ceară primăriei suplimentări de buget pentru că nu au cum să achite facturile, iar în unele școli temperaturile în clase sunt scăzute şi elevii stau îmbrăcaţi la cursuri.

“Am făcut o comparaţie cu iarna anului trecut şi atunci am plătit la CET, pentru încălzire, 24.000 de lei în decembrie, acum avem 84.000 lei. La gaz, factura a crescut de la 15.000 de lei la 70.000 de lei, iar la curent, factura a crescut de la 3.500 lei la 8.000 lei. Sunt preţuri exagerate, rămâne de văzut dacă solicitările trimise furnizorilor de recalculare vor fi luate în considerare. Altfel, bugetul nostru este mult depăşit”, spune Sorin Haiduc, directorul Colegiului Naţional ‘Preparandia Dimitrie Ţichindeal’.

La Liceul Tehnologic ‘Aurel Vlaicu’ Arad, factura pentru căldura primită în decembrie 2021 ajunge la 102.378 de lei, însă în clase temperaturile au scăzut şi la 15 grade Celsius.

Primarul Călin Bibarţ a declarat că se fac eforturi pentru a se asigura un minim de confort în şcoli, dar speranţa autorităţilor locale este că se vor găsi soluţii la nivel central pentru criza facturilor la energie.

“Încercăm să supravieţuim, până la urmă facturile mari de la şcoli şi grădiniţe se întorc la bugetul Primăriei. Sunt optimist că se vor lua măsuri la nivel naţional, pentru că pe plan local ducem bătălie de la o săptămână la alta pentru a menţine furnizarea căldurii în parametri decenţi, minimum de confort în casele oamenilor, şcoli şi grădiniţe”, spune primarul municipiului Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ