Schimbări în sistemul de sănătate, începând cu 1 august. Ce se întâmplă cu gărzile medicilor

280

Miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, au avut joi o întrevedere cu reprezentanţi ai mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce priveşte reglementarea gărzilor suplimentare.

Cei doi miniştri au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoaştere a faptului că există un spaţiu de ameliorare în acest domeniu şi că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce priveşte căutarea unor soluţii în acest sens.

„Ameliorările din sistemul sanitar nu aparţin nici miniştrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din România şi, bineînţeles, pacienţilor. Miniştrii Muncii şi Sănătăţii apreciază în mod deosebit discuţiile constructive avute ieri în sensul în care reprezentanţii sindicali au manifestat înţelegere faţă de constrângerile bugetare existente, mai ales în urmă alocării suplimentare a unui miliard de lei pentru salarizarea din sistemul sanitar odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 / 2016”, se arată într-un comunicat comun al Ministerelor Muncii şi Sănătăţii.

Ce se întâmplă de la 1 august?

Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. „Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o baza legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii”, se arată în comunicat.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, de la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât şi la vechimea în specialitate.

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri cuprinse între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sănătăţii.

Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.

Sursă: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ