Schimbare majoră privind inspecția tehnică auto! Ce îi așteaptă pe șoferii din Banat și din toată țara

1614

Șoferii nin Banat și din țară s-au obișnuit deja cu desele schimbări ale legislației auto sau a altor prevederi, care-i privesc pe cei care circulă pe drumurile patriei. Acum, la mijlocul anului, Guvernul schimbă normele de verificare a ITP-ului la mașini.

Defecţiunile constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice vor fi încadrate în funcţie de gradele de risc asupra siguranţei rutiere şi de impactul asupra mediului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, citată de stiripesurse.ro..

„Astăzi, au fost adoptate o serie de modificări şi completări ale cadrului general de organizare şi funcţionare a sistemului de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. E vorba în speţă despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene (…). O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului”, a declarat Alina Petrescu după şedinţa de guvern.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, sunt trei grade de defecţiuni constatate: deficienţe minore, deficienţe majore şi deficienţe periculoase. „Acestea din urmă reprezintă acele deficienţe care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact direct asupra mediului”, a explicat Alina Petrescu.

Totodată, Alina Petrescu a precizat că autovehiculul care trece prin această inspecţie tehnică va primi, la final, un certificat ITP conţinând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul Uniunii Europene. „Dacă vehiculul nu trece această inspecţie, dacă se constată deficienţe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecţie a vehiculului în cel mult 30 de zile de la inspecţia iniţială”, a spus Alina Petrescu.

Ea a arătat că aceste modificări urmează să fie explicate suplimentar printr-un ordin al ministrului Transporturilor. „Regia Autonomă Registrul Auto Român este desemnată ca autoritate competentă şi responsabilă de administrarea sistemului naţional de inspecţii tehnice periodice şi ca organism de supraveghere a staţiilor de inspecţie tehnică”, a mai afirmat Alina Petrescu.

Sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ