Schimbare importantă pentru cei care locuiesc la bloc

287

O nouă lege a fost promulgată pentru a ajuta persoanele care locuiesc la bloc, mai exact pe cei care stau la parter, și vor să-și închidă balconul.

Proiectul de lege, care va deveni acum, după ce a fost promulgat de președintele țării, Legea nr. 149/2020, stabilește că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse, cei ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, ca în prezent, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.

Totuși, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesați să-și închidă balcoanele vor trebui să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.

„Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie, mai exact, în forma proiectului adoptată de către deputați, votul acestora fiind cel decisiv în acest caz.

În varianta adoptată înainte de senatori, proiectul stabilea exceptarea lucrărilor de închidere a balcoanelor aflate la parterul blocurilor de la cerința legată de acordul vecinilor, dar, în forma actuală, proiectul înlocuiește, de fapt, acordul vecinilor cu acordul asociației de proprietari.

După cum stabilește varianta actuală a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente se emite o autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat. Adică, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puține acte decât în cazul unor lucrări mai complexe.

Printre documentele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire pentru închiderea unui balcon se numără și un memoriu de arhitectură, ce trebuie să conțină, în prezent, și acordul vecinilor.

Astfel, după ce va intra în vigoare măsura prezentată în acest material, obținerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui, cel puțin teoretic și în funcție de fiecare situație în parte, să dureze mai puțin decât în prezent, scrie Hotnews.
Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ