14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Scene de război civil la Washington! Democrația americană, pusă din greu la încercare VIDEO

Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat miercuri la Washington pentru a contesta alegerile din 3 noiembrie, în condiţiile în care Congresul s-a întrunit pentru a valida rezultatul acestora şi a-l confirma pe democratul Joe Biden drept noul preşedinte al Statelor Unite. Trump a reiterat că nu îşi va recunoaşte înfrângerea şi şi-a îndemnat susţinătorii să procedeze la fel.

Un purtător de cuvânt al Department of Homeland Security a spus că membrii Serviciului Secret şi al Serviciului de protecţie Federal sunt pregătiţi să ofere asistenţă.

Ministerul Apărării nu a decis încă dacă să trimită Garda Naţională pentru a sprijini forţele de ordine locală.

Cei care au intrat în clădire au încălcat legile federale şi ar putea fi puşi sub acuzare. Poliţia Capitoliului i-a reţinut pe câţiva dintre protestatari pe măsură ce continuau să pătrundă în clădire.

Unii demonstranţi au ajuns până în sala Senatului, căţărându-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele Citeşte întreaga ştire aici.

UPDATE: Au fost trase focuri de arme între protestatari şi forţele de ordine. Conform CNN şi The Guardian, o femeie este tratată în acest moment de medici după ce a suferit răni grave în urma  împuşcăturilor.

UPDATE Mai mulţi reprezentanţi americani au anunţat pe Twitter că au fost instruiţi să evacueze sala de şedinţe a Camerei Reprezentanţilor, să se adăpostească şi să poarte măşti de gaze, conform BBC.

Presa americana relatează că vicepreşedintele Mike Pence ar fi fost evacuat.

Donald Trump a scris pe Twitter, între timp, un mesaj prin care îi roagă pe protestatari să fie paşnici.

Donald Trump a reacţionat la anunţul lui Pence precum că nu se opune validării alegerilor. Preşedintele american îl exerciţiu îl acuză pe vicepreşedintele său de „lipsă de curaj”.

„Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi constituţia noastră”, a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă.

UPDATE Poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP. Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului.

UPDATE Într-o scrisoare adresată miercuri Congresului, Mike Pence afirmă că nu se va opune validării victoriei lui Joe Biden.

Vicepreşedintele american spune că nu are puterea necesară să facă acest lucru. Congresul a deschis procedura privind validarea rezultatului votului marilor electori.

UPDATE Donald Trump a pus din nou la îndoială victoria lui Joe Biden, declarându-se neîncrezător că fostul său adversar în alegerile prezidenţiale ar fi putut obţine peste 80 de milioane de voturi.

„A avut 80 de milioane de voturi pe calculator. Este o ruşine”, a spus liderul de la Casa Albă, susţinând că el este câştigătorul alegerilor.

Întrerupt pe alocuri de urale şi scandări, preşedintele în exerciţiu a repetat acuzaţiile de „furt” şi i-a catalogat pe democraţi drept „corupţi”.

Miliardarul newyorkez a declarat că nu va recunoaşte niciodată rezultatul alegerior.

„Nu vom renunţa niciodată, nu vom recunoaşte nimic”, a declarat el.

Trump a insinuat că presa ascunde amploarea manifestaţiei de la Washington: „Avem sute de mii de oameni aici şi vreau doar să fie recunoscuţi de presa falsă. Întoarceţi camerele vă rog şi arătaţi ce se întâmplă cu adevărat aici”.

Republicanul a sugerat de asemenea că presa şi giganţii tehnologii au contribuit la „trucarea alegerilor”.

Şi a făcut din nou presiuni asupra lui Mike Pence: „Dacă va face un lucru bun, vom câştiga alegerile. Dacă nu va face, atunci va fi o zi tristă pentru întreaga ţară”.

UPDATE Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au reunit la Washington cu câteva ore înainte de întrunirea Congresului.

Manifestaţia are loc paşnic, mulţimea ascultând muzică şi aşteptând discursul lui Trump. Katherine Caldwell, în vârstă de 61 de ani, şi soţul ei au venit tocmai din Oregon, la cinci zile distanţă de Washington, pentru a-l sprijini pe Trump în cruciada de contestatare a votului. „Ei au furat alegerile, sunt absolut sigură”, a declarat ea pentru AFP. În opinia ei, alegerile pentru Senat desfăşurate marţi în Georgia au fost de asemenea trucate.

„Au utilizat în continuare maşinăria fraudelor, oamenii din Georgia sunt corupţi”, susţine această femeie venită la manifestaţi cu o pălărie de cowboy pe cap şi cu un drapel roşu mare cu înscripţia „Trump este preşedintele meu”.

Unii dintre simpatizanţii lui Trump s-au declarat furioşi pe vicepreşedintele Mike Pence, care a luat distanţă de preşedintele în exerciţiu în contestarea votului. Mike Pence, care va prezida sesiunea comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, ar fi decis să nu cedeze presiunilor lui Donald Trump, care a cerut marţi seara respingerea „marilor electori aleşi în mod fraudulos”.

– Ştirea iniţială Preşedintele în exerciţiu Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi îşi agită susţinătorii împotriva rezultatului votului din 3 noiembrie, care a fost deja certificat de Colegiul Electoral şi îşi aşteaptă validarea în Congres.

La apelul lui Trump, mii de simpatizanţi ai acestuia s-au reunit la Washington sub sloganul „Stop furtului”, adoptat încă înainte de alegerile prezidenţiale şi scandat intens în stradă mai ales în ultimele două luni în ciuda lipselor de dovezi.

Sursa: adevarul.ro

https://www.youtube.com/watch?v=e4qHOO0U7gY&feature=emb_title

Video aici:
https://www.youtube.com/watch?v=GNQRGohdW9Y&feature=emb_title

Alte subiecte :

Citește și :