Scenariul autorităţilor pentru evitarea unui lockdown: închiși în casă, în serile de weekend şi închiderea mall-urilor

444

Numărul cazurilor de COVID-19 creşte de la o zi la alta. Opt judeţe şi Capitala sunt deja în scenariul roşu. Oficialii exclud varianta unui lockdown, însă s-ar putea impune noi restricţii precum închiderea mall-urilor. În weekend după ora 18.00 s-ar putea ieşi din casă doar cu declaraţie pe proprie răspundere.

Noi măsuri ar putea intra în vigoare pentru limitarea transmiterii coronavirusului.

Una dintre ele ar putea fi extinderea carantinei pentru weekend
Evoluţia pandemiei i-a băgat în şedinţă în weekend pe oficialii care gestionează criza: premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, şeful DSU Raed Arafat şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Întrebarea la care o ţară aşteaptă răspunsul este dacă ne ameninţă sau nu un nou lockdown?

Raed Arafat, şef DSU: Această ședință a fost numai pentru a analiza, a dezbate de fapt cu toții care sunt în jurul mesei. Analiza se face și în următoarele două, trei zile, urmând să se vină cu concluziile finale. Astăzi nu s-a luat nicio decizie.

„Multă lume întreabă dacă vom ajunge din nou in lockdown. Răspunsul meu foarte clar este că NU”, a anunţat pe facebook şi premierul.

Şi dacă despre o carantină totală nu poate fi vorba, tot mai multe voci vorbesc despre restricţii dure. Carantina s-ar putea extinde pentru zilele de weekend, potrivit unor surse guvernamentale. După ora 18 ar putea fi nevoie de declaraţie pe proprie răspundere pentru a ieşi din casă.

Raed Arafat, şef DSU: La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfov a venit cu carantinarea mai multor localități la care am semnat pe baza datelor pe care le au. Mâine va fi o ședință la prefectura București, dar e pe prelungirea măsurilor actuale, nu pentru carantină.

Un alt scenariu: închiderea mall-urilor în weekend

O altă propunere a specialiştilor ar fi închiderea mall-urilor în weekend. O decizie similară a fost luată în Timişoara, dar premierul s-a opus în urmă cu două săptămâni extinderii acestei măsuri în toată ţara.

Florin Cîţu, premier: Au fost propuneri cu mai multe restricții, nu le am acceptat. De închiderea mall-urilor în weekend, nu mergem în direcția asta.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate peste 6.000 de cazuri noi de COVID 19 la nivel naţional. Aproape un sfert au fost în Bucureşti. Dacă se păstrează acest trend, Capitala va trece, până la mijlocul săptămânii viitoare, de pragul de 6 infectări la mia de locuitori. Alte opt judeţe sunt deja în scenariul roşu şi 24 sunt în scenariul galben. Doar 10 judeţe au mai rămas verzi.
Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ