Scandal la Inspectoratul de Poliție Timiș! Șeful instituției este acuzat de un polițist cu o bună reputație că îl târăște prin tribunale pentru a se răzbuna pe el

2188

Valer Kovacs, polițist din Timișoara, acuză că șeful IPJ Timiș, chestorul Alin Aurelian Petecel, se răzbună pe el după ce a arătat lipsurile din sistem în calitate de lider sindical. Ofițerul i-a făcut plângere penală, după ce a câștigat toate procesele cu inspectoratul. Șeful acuzat e același care mergea la vila de vacanță cu mașina de serviciu.

În luna martie 2022, polițistul Valer Kovacs a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală pe numele fostului său șef de la IPJ Timiș, chestorul Alin Aurelian Petecel, pe care îl acuză de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

„Ambele infracțiuni au fost comise cu intenția vădită de a mă da afară din poliție pentru motive inventate, doar pentru că în calitate de lider sindical am îndrăznit să solicit luarea unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea calității vieții profesionale”, a scris ofițerul în plângerea penală, consultată de ziar.

Valer Kovacs s-a adresat ziarului după ce Libertatea a scris că Petecel se deplasează la casa de vacanță din localitatea Surduc, aflată la 168 de kilometri dus-întors de oraș, cu mașina de serviciu.

Pe 14 iulie 2022, dosarul cu numărul 42/P/2022 a fost declinat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

În plângerea înaintată către DNA, Kovacs acuză și că, în numele unui război personal, Petecel l-a târât doi ani și jumătate prin tribunale, a făcut „contestații peste contestații” la Curtea de Apel și chiar a solicitat schimbarea unui complet de judecată. Toate acestea cu cheltuieli de judecată plătite din banii statului, spune el.

„Până acum, a risipit aproape 15.000 de lei din bani publici fără motive justificate, doar dintr-o ambiție personală de a se răzbuna pe mine. Și-a permis luxul de a se judeca pe banii statului, pentru că eu am avut proces cu instituția la care el e șef. Dacă ar fi trebuit să scoată bani din buzunar, n-ar mai fi făcut atâtea contestații, din moment ce a pierdut pe linie. Până și IGPR mi-a dat dreptate”, a declarat pentru Libertatea ofițerul.

„Poligon dezafectat de peste 10 ani” Valer Kovacs este polițist de 20 de ani, dintre care 18 i-a petrecut în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș. În 2018, a fost ales vicepreședinte în sindicatului polițiștilor din județ. Tot atunci a început și conflictul cu inspectorul-șef Petecel.

„Au început sancţiunile pe bandă rulantă împotriva mea, cât n-am avut în cei 18 ani de activitate”.

Polițistul spune că, într-o ședință de comandă, a semnalat necesitatea pregătirii sportive și tactice a ofițerilor și faptul că nu există condiții optime pentru a se antrena.

Valer Kovacs, polițist din Timișoara: am subliniat că avem un poligon dezafectat de peste 10 ani, o sală de sport cu mucegai pe pereți și aparate de forță ruginite. Răspunsul primit de la domnul inspector-șef a fost că nu-i spune agentul ce e de făcut în curtea interioară.

În aceeași perioadă, Valer Kovacs a fost invitat la mai multe televiziuni, unde a vorbit despre neajunsurile și problemele din sistem.

„Acest lucru a deranjat foarte tare comanda IPJ Timiș. Am fost băgat în cercetare disciplinară pentru aparițiile mele la televiziune, fără aprobarea șefului inspectoratului. În calitate de lider sindical, nu aveam nevoie de nicio aprobare, fiind protejat de Legea dialogului social 62/2011. Eu am fost cercetat strict pe statutul polițistului, fără a se avea în vedere calitatea de lider sindical. Legea avertizorului de integritate 571/2004 nici nu s-a pus în discuție”.

„Destituit pentru că am arătat neregulile” În septembrie 2019, Kovacs a trimis o adresă la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), condus la acea vreme de Mihai Fifor, în care expunea deficiențele și neregulile constatate în cadrul inspectoratului.

O lună mai târziu, șeful IPJ Timiș a emis o dispoziție prin care solicita testarea psihologică a ofițerului.  „A fost neprogramată conform graficului, pe motiv că aș avea mai multe cercetări disciplinare – toate pe linie sindicală, niciuna pe linie profesională. Oricum, am trecut testul”.

În aprilie 2020, Kovacs a semnat o scrisoare publică, adresată premierului de atunci, Ludovic Orban, în care dezvăluia că polițiștii sunt supuși presiunilor de a da mai multe amenzi în perioada stării de urgență.

Destituit și rechemat în funcție 

O lună mai târziu, a fost destituit din funcție. „Fără a avea vreun dosar penal împotriva mea, doar pentru simplul fapt că am sesizat neregulile din sistem. Această dispoziție a fost emisă în perioada stării de urgență, în timp ce mă aflam la domiciliu, în concediu medical, fiind suspect de COVID. Un alt abuz în serviciu”.

Opt zile mai târziu, a fost reîncadrat în Poliția Română, după ce IGPR a concluzionat că nu a încălcat nicio prevedere legală și nu se face vinovat de săvârșirea abaterilor disciplinare de care era acuzat.

„Am făcut însă raport de mutare în cadrul Brigăzii Autostrăzi, pentru a nu mai avea de-a face cu comanda inspectoratului”.

IPJ a cerut inclusiv schimbarea completului

În iulie 2020, Kovacs a cerut în instanță anularea tuturor sancțiunilor disciplinare dispuse de șeful IPJ Timiș, printre care amânarea promovării în funcţii superioare pe o perioadă de 3 ani și trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut.

„Inspectorul-șef a determinat subalternii să mă cerceteze disciplinar, pentru motive care nu aveau corespondent în realitate, a emis în cascadă pentru una și aceeași abatere disciplinară mai multe sancțiuni, astfel cum se reține și de către instanțele judecătorești, a dispus întocmirea în fals a unui proces-verbal de contravenție prin care, ca măsură complementară, să mi se ridice armele de foc personale și anularea permisului de portarmă, sancțiune, de asemenea, anulată de către Judecătoria Timișoara”, a povestit polițistul.

Procesele cu IPJ Timiș s-au întins pe doi ani și jumătate, iar Kovacs le-a câștigat pe toate.  La ultima instanță, la Curtea de Apel Timiș, conducerea IPJ Timiș a solicitat schimbarea completului de judecată, pe motiv că i-ar fi dat în trecut o sentință favorabilă lui Kovacs.

„Nu le-a venit să creadă celor trei judecători că au fost refuzaţi de către o persoană juridică, în speţă IPJ Timiș, ce ar fi trebuit să fie imparţială. Inspectoratul a achitat 300 de lei din bugetul de stat pentru schimbarea completului la solicitarea inspectorului-şef, care se joacă de-a procesele pe banii statului”.

În decembrie, la Curtea de Apel Timiș, Kovacs a câștigat definitiv procesul cu IPJ Timiș, care a fost obligată la cheltuieli de judecată de 4.000 de lei.

Șeful IPJ Timiș nu a răspuns solicitării ziarului de a comenta situația.

IGPR știa că șeful IPJ folosește mașina de serviciu pentru a merge la casa de vacanță

Libertatea a mai scris despre Alin Petecel în august 2022, când a publicat imagini în care șeful IPJ folosea mașina de serviciu pentru a ajunge la casa de vacanță.

Atunci, IGPR anunța că demarează o anchetă internă, deși ulterior s-a dovedit că instituția cunoștea situația încă din 2021, când un angajat al IPJ Timiș a făcut o plângere. În decembrie, la solicitarea Libertatea, IGPR a comunicat că ancheta este încă în curs de desfășurare.

Ziarul a solicitat o reacție din partea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) pe care o va publica în momentul în care va fi disponibilă.

Sursa: https://www.libertatea.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ