Scandal într-o comună celebră din vecinătatea Timișoarei! Locuitorii se revoltă din cauza unui nod rutier la viitoarea autostradă Timișoara-Moravița

3642

Locuitorii din Giroc, comuna periurbană de lângă Timișoara, se opun realizării nodului rutier de descărcare de pe viitoarea autostradă Timișoara-Moravița (legătura cu Serbia), care ar trebui să fie construit pe strada Trandafirilor.

Conform proiectului, traseul pentru autostrada A9 care va lega Timişoara-Moraviţa (frontiera cu Serbia) se desprinde din A1 în zona Remetea Mare, continuă în paralel cu centura Timişoara Sud până în zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legătură cu această centură. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel – Opatiţa – Stamora Germană – Moraviţa, până la graniţa cu Serbia.

Doar că locuitorii din Giroc nu sunt de acord cu soluția găsită de specialiști pentru nodul rutier de descărcare de pe viitoarea autostrada Timisoara-Moravita pe strada Trandafirilor.

„Considerăm ca aceasta soluție are semnificativ mai multe efecte negative asupra vieții comunității locale decât soluția alternativă propusă și avizată de către primăria Giroc. Printre efectele menționate enumerăm aici aglomerarea circulației din comună, care este deja aglomerată la orele de vârf, perturbarea liniștii și creșterea poluării, afectând astfel calitatea vieții locuitorilor. Mai mult decât atât, traseul ales ar afecta negativ drumul principal din comună, care ar fi nevoit să suporte un trafic mult mai mare decât poate suporta. Acest lucru ar duce la deteriorarea rapidă a drumului și la creșterea costurilor de întreținere”, se arată într-o petițe lansată de Departamentul de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc.

Prin intermediul acestei petiții, se solicită autorităților competente să ia în considerare soluția alternativă propusă de Primărie și să colaboreze cu autoritățile locale pentru a găsi cea mai bună soluție pentru întreaga comunitate.

 

„Primăria din Giroc a venit cu o soluție alternativă prin avizul emis anul trecut pentru proiectarea nodului de descărcare la intersecția cu drumul din Urseni (DJ 595D). Această soluție ar fi mult mai avantajoasă pentru comunitatea noastră, deoarece ar evita aglomerația din centrul comunei și ar reduce impactul asupra calității vieții locuitorilor. Noi suntem dispuși să colaborăm și să oferim sugestii pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și responsabilă a comunei noastre”, se mai arată în petiție.

Vă reamintim, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România şi omologul său sârb Tomislav Momirovici au semnat, în iunie 2022, la Timişoara, protocolul de realizare a autostrăzii care va lega oraşul de pe Bega Moraviţa şi apoi de Belgrad.

„Avem finanţare, face parte din Masterplanul General al Transportulul, este finanţare europeană, va face parte din Programul Operaţional Transporturi 2021-2027. Lipsea acest memorandum. Să avem autostradă şi nu drum expres. Lungimea tronsonului de la Timişoara la Moraviţa este de 73 de kilometri”, a spus Sorin Grindeanu.

În acest moment ne aflăm încă în stadiul elaborării studiului de fezabilitate, după care urmează să fie lansată licitaţia pentru proiectare şi execuţie.

Grindeanu spera ca până la finalul anului 2023 să existe un câștigător.

Vecinii vor avea de făcut drumul între Belgrad, Pancevo, Vârşeţ şi Moraviţa.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ