Satul ieşit din poveste

539

Cu toate că, la ora actuală, în satul Budeşti din comuna Pleşcuţa, judeţul Arad, se mai află doar 12 oameni, şi aceştia destul de bătrâni, nu s-ar muta niciodată din casele lor, în care s-au născut, în care au trăit şi au muncit.

Satul se află într-o zonă de munte din estul judeţului, la circa 100 de kilometri de municipiul Arad. Accesul de nouă kilometri dintre centrul de comună şi satul de pe vârf de munte se poate face doar pe un drum forestier.

budesti_2

Pe vremuri, satul avea peste 200 de locuitori, cămin cultural, şcoală, biserică, însă la ora actuală toate au rămas în paragină, unele ajungând ruină, deoarece majoritatea localnicilor au luat drumul oraşului, al câmpiei din valea Mureşului, în căutarea unui loc de muncă, astfel că au dispărut şi creşterea animalelor şi păstoritul în sat. Imediat după 1990, nu au mai rămas decât vreo 50 de suflete.

budesti_1

Primăria Pleşcuţa încearcă revigorarea satului, reuşind să construiască şi o nouă biserică din lemn, după ce vechea biserică monument istoric a ajuns o ruină, s-au reluat tradiţiile nedeilor, ceea ce a dus puţin la reanimarea satului.

budesti_3

LĂSAȚI UN MESAJ