Sârbii din Timișoara au aprins badnjak-ul-VIDEO

322

Peste 40.000 de credincioşi ortodocşi de rit vechi din Timiş, din care circa 30.000 de sârbi, au sărbătorit Ajunul Crăciunului. Miercuri seară, aceștia au participat la ceremonialul aprinderii lăstarilor de stejar, numit “Badnjak”. Flăcările acestui stejar aprins simbolizează sănătatea, puterea și prosperitatea.

Conform tradiției, cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. La ritual au luat parte și copiii, care au aruncat în foc boabe de grâu. Acestea reprezentă feritlitatea și belşugul.

Credincioșii au asistat aseară la slujba vecerniei de la Biserica Ortodoxă Sârbă. La plecare fiecare a primit crenguţe de stejar cu paie. Crenguţele semnifică puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizează locul unde s-a născut Pruncul Iisus.

Tradițiile sârbești spun că în seara de Ajun şi prima zi de Crăciun se servesc specialităţi tradiţionale la o masă extrem de bogată în jurul căreia se strânge întreaga familie, pentru ca în cea de-a doua zi a Crăciunului să se viziteze rudele, naşii, finii, prietenii. În prima zi de Crăciun, sârbii pun pe masă celebra friptură ”pecejnica”, în timp ce ”desertul” îl constituie prăjitura tradiţională ”cesnica” – o prăjitură în interiorul căreia se găsește un bănuț, iar cel care găsește moneda se spune că va avea noroc tot anul.

Timişoara are trei biserici sârbești. Este vorba despre Biserica Ortodoxă Sârbă de la Vicariatul Sârbesc, situată în zona Cetate, dar și bisericile din cartierele Fabric şi Mehala.

LĂSAȚI UN MESAJ