24.5 C
Timișoara
sâmbătă 30 septembrie 2023

Sărbătoarea Rusaliilor, clipa în care s-a săvârșit Biserica lui Hristos la Ierusalim

EvenimentSărbătoarea Rusaliilor, clipa în care s-a săvârșit Biserica lui Hristos la Ierusalim

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi și mâine, Rusaliile. În a opta duminică după Paști este marcată Pogorârea Sfântului Duh, Cinzecimea sau Rusaliile.

Cu ocazia Rusaliilor, credincioșii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Zilele de Rusalii sunt dedicate spiritelor morţilor, dar sunt şi prilej pentru respectarea unor tradiții foarte vechi. Se împart oale sau farfurii împodobite cu flori și colaci pentru pomenirea morților, iar la porțile și intrările caselor se pun ramuri de tei, care să protejeze locuințele.

În plus, credincioşii duc la biserică, în cea de-a opta duminică de la Paşte, ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, se spune că acestea apără ogorul şi gospodăria de furtuni şi grindină.

Tot de sărbătoarea Rusaliilor, se leagă și obiceiul călușului, dansul călușarilor fiind inclus de UNESCO pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii.

În Duminica Rusaliilor, oamenii nu trebuie să se certe, să spele, să călătorească departe de casă şi nici să meargă „la scăldat” pentru că se spune că pericolul de înec la această sărbătoare este mult mai mare.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

Alte subiecte :

Alegeri fără surprize în filiala Timiș a PSD-ului | FOTO-VIDEO

Parlamentarul Alfred Simonis este noul președinte al filialei PSD Timiș cu o majoritate covârșitoare de voturi. De fapt noul președinte este cel vechi tot...

Pianistul Andrei Ivanovich revine la Timișoara cu un recital în memoria lui Dinu Lipatti

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara organizează, la Sinagoga din Cetate, în data de 3 octombrie 2023, ora...

Crimă oribilă la Timișoara

Citește și :