Săptămâna 5 – 9 iunie 2023 dedicată Zile Mondiale a Mediului

97

Ziua a Mediului este celebrată la data de 5 iunie a fiecărui an, și reunește milioane de oameni de pe tot globul, angajându-i în efortul de a proteja și restaurantul. Anul acesta Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), marchează 50 de ani de la debutul organizării acestui eveniment, care pune în centrul atenției provocărilor stringente de mediu ale vremurilor noastre la nivel mondial.

Ziua mondială a mediului este găzduită în fiecare an de câte o țară, iar în 2023 este găzduită de Republica Côte d`Ivoire – Africa în parteneriat cu Țările de Jos.

Tema pentru anul 2023 se va concentra pe soluții pentru poluarea cu plastic în cadrul campaniei „Combate poluare cu plastic” – Beat Plastic Pollution.

Tema a fost aleasă în contextul în care l umea este inunda-tă de plastic. Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi folosit o singură dată. Din acestea, mai puțin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri și mări.

Veste bună este că există soluții pentru a aborda problema. Ceea ce este nevoie de cel mai mult acum este o creștere a presiunii publice și politice pentru a extinde și accelera acțiunile guvernelor, companiilor și altor părți interesate pentru a rezolva această criză.

Ca în fiecare an, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș organizează activități prin care atarg atenția asupra problemelor de mediu, totodata prezentând și soluții pentru rezolvarea acestora, pornind de la activitățile individuale ale măsurilor administrative și guvernamentale.

Săptămâna 5 iunie – 9 iunie 2023 este dedicată marcării Zile Monidiale a Mediului, astfel:

– În zilele de 05 – 06 iunie 2023 , Agenția pentru Protecția Mediului Timiș va participa la Simpozionul on-line Environmental Protection and Education in Ecological Engineering (EP – E3), organizat de Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara . Evenimentul propune să reunească sub apelul general al grijii față de mediul înconjurător, în acord cu obiectivul principal al Zilei Mondiale a Mediului din anul 2023 – Solutions to Plastic Pollution, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, studenți și elevi, alături de profesioniști cu preocupări în domeniul protecţiei mediului.

– În data de 06 iunie 2023 , împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Timișoara vom organiza un atelier de lucru: „Ajută prin Reciclareași Donarea capacelor de plastic ” în care capacele de plastic colectate de colegii de la APM Timiș vor fi transformate de elevi. în lucrări artistice, după care să fie capabile să fie preluate de o „mașină ecologică” și să doneze în vederea reciclării Asociației Handicapaților Locomotor din Timișoara pentru achiziția de dispozitive medicale necesare deplasării persoanelor cu handicap locomotor.

– În data de 09 iunie 2023 , program cu ora 11:00, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, organizează o întâlnire de lucru pe tema combaterii poluării cu plastic și protejarea biodiversității, cu autoritățile publice locale cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului. Evenimentul debutează prin vizitarea Bălții cu Nuferi din Ghiroda și a ariei protejate Pădurea Bistra, după care la Liziera Park vor urma discuții axate pe soluții individuale și administrative privind combaterea poluării cu plastic la nivel local.

Prin aceleași acțiuni Agenția pentru Protecția Mediului Timiș dorește schimbarea comportamentului populației prin responsabilitatea individuală, în ceea ce privește poluarea cu plastic care are efecte nocive asupra mediului înconjurător și implicit asupra sănătății tuturor viețuitoarelor de pe pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.