Timișoara, deși pare un oraș deschis tuturor ce nu mai are aproape deloc secrete pentru trecătorul obișnuit, ascunde încă multe secrete din varii domenii. Iar dacă locuitorul simplu în drumul său, poate din greșeală, mai descoperă câte un colț ce păstrează ineditul vizitatorul ocazional venit de aiurea e greu să le deceleze în noianul de informații vizuale tainele ascunse ale burgului.
Tocmai pentru a da ocazia și iubitorilor de frumos să vadă (măcar prin lucrări de artă încărcate de o subtilă taină) ce se ascunde dincolo de ziduri două artiste locale au hotărât să ridice puțin (un colț) din draperia ce ascunde arta orașului.
Da există și o astfel de artă ascunsă!
Ritta Hertz și Isabella Becheanu îmbină cu măiestrie ochiul format de artist cu aplecarea de „arheolog cultural” ce scormonește prin ascunzișurile urbei.
„Expoziția organizată de cele două artiste, Ritta Hertz și Becheanu Isabella (Bab), este despre spațiile arhitecturale lăsate într-o stare de degradare, care, deși cuprind clădiri sau monumente importante pentru viața socio-culturală din Timișoara, trec pe un loc secund atunci când vine vorba de îngrijirea și valorificarea lor. Semnul pus la intrare, odată cu lucrările de restaurare, este de multe ori un simbol, iar în spatele plăcuței de „șantier în lucru” deseori nu se vede nici o tentativă de restaurare.” spune ca o introducere în arta ascunsă curatoarea Gabriela Robeci.
O seamă de lucrări de reală valoare artistică se află ascunse sau nu sunt puse în valoare de către cei ce le stăpânesc. Un astfel de exemplu este imensa frescă ce împodobește sala festivă a liceului Ungureanu. Pe timpuri când acolo ființa Școala de Meserii, În anii 40 din secolul trecut, artistul Ștefan Szönyi (azi pe nedrept trecut sub un con de umbră) a realizat un impresionant omagiu muncii atât sub forma sa fizică cât și intelectuală. Deși generațiile ulterioare l-au caracterizat, fără o cunoaștere temeinică a operei sale, ca fiind proletcultist opera să încă este încărcată de forță ideatică.
Cele două artiste în mod voit au ascuns cele două miniaturi ce amintesc de uriașa frescă după perdele opace pentru a lăsa publicul să le descopere.
Asemenea acestei lucrări toate celelalte exponate se lasă deschise ca o fereastră sau ca o carte pentru a pătrunde dincolo de aparențe la esența ascunsă.
Expoziția se intitulează „Șantier în lucru” și are loc la Galeria Brăteanu de pe strada Lucian Blaga din Timișoara . Aceasta cuprinde 7 serii de lucrări create în colaborare de Ritta Hertz și Becheanu Isabella (Bab), și curatoriate de Gabriela Robeci.
Vernisajul este în 10 octombrie de la ora 19:00, iar expoziția poate fi vizitată în fiecare zi între 10 și 23 octombrie, de la ora 17:00 la 20:00.