Salarii mai mari pentru bugetari de la 1 ianuarie 2020. Cu cât cresc veniturile

623

Bugetul pentru anul viitor prevede reduceri importante de fonduri pentru ministerele Sănătăţii, Agriculturii sau Dezvoltării, dar le creşte pe cele pentru Muncă, Transporturi, Educaţie şi servicii secrete.

Asta în vreme ce investiţiile sunt, din nou, lăsate pe ultimul loc, potrivit proiectului făcut public marți de Ministerul Finanţelor. Explicaţia oficialilor este că bugetul este la limită, pentru că trebuie plătite salarii şi pensii mai mari, în 2020.

Împărţirea banilor din buget pentru anul viitor aduce surprize. Ministerul Sănătăţii va avea un buget cu peste 20% mai mic decât cel de anul acesta, dar grosul banilor pentru tratamente, medicamente şi spitalizări va veni de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La ministerul Dezvoltării, scăderea este de 45%, după ce programul de dezvoltare locală, criticat că ar fi folosit în scop electoral în anii trecuţi, va primi de trei ori mai puţini bani. Şi Agricultura va avea la dispoziţie mai puţine fonduri, iar în aceeaşi situaţie este şi Economia, minister care gestionează programele de susţinere a antreprenorilor.

La creşteri masive de buget se înscrie Ministerul Muncii, care va avea la dispoziţie aproape 42 de de miliarde de lei – mare parte pentru ajutoare şi indemnizaţii. Creşteri de alocări sunt şi la Educaţie şi la Transporturi, dar de câteva procente, insuficiente pentru a rezolva problemele din aceste domenii.

Bugetul este construit pe o creştere economică de 4 procente şi ia în calcul un deficit de 3,6% din produsul intern brut. Asta înseamnă că statul va cheltui cu peste 40 de miliarde de lei mai mult decât vă încasa din taxe şi impozite.

LĂSAȚI UN MESAJ