Salarii egale în toate țările pentru aceeași muncă prestată.

289

„În primăvara acestui an s-a pornit inițiativa cetățenească prin care s-a formulat principiul egalității salariale sau principiul venituri egale pentru o muncă egală. S-au întrunit reprezentanți a șapte țări, care se vor adresa Comisiei Europene sau organismelor Uniunii Europene în vederea egalizării veniturilor din Uniunea Europeană, deoarece au trecut 30 de ani de la schimbarea regimurilor, suntem membri de 10 ani ai Uniunii Europene, mai mult de 10 ani așteptăm să ne ridicăm la nivelul Occidentului sau Europei, dar să se realizeze și egalizarea din punct de vedere al veniturilor, atât între Est si Vest. Din păcate, am constatat că în loc să ne apropiem de nivelul de trai din Occident, din ce în ce mai tare suntem lăsați în urmă. Ne-am decis să ne unim forțele iar reprezentanți ai șapte țări din Europa Centrală de Est să încercăm să ne impunem”, a declarat Gyongyoși Marton președintele comitetului inițiativei Uniunea Salarială și deputat al partidului Jobbik în Parlamentul din Ungaria,.

„La sfârșitul lunii mai, la inițiativa noastră, Comisia Europeană a dat undă verde, astfel încât până în 22 mai trebuie să strângem un milion de semnături în sprijinul acestei inițiative. Aceste semnături sunt strânse în întreaga Uniune Europeană și în vederea lansării acestei campanii am ajuns în România. Am fost în Cluj, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, acum suntem în Satu Mare și mergem mai departe la Oradea. Vom face și standuri publice, pe stradă, să vedem cât sunt de deschiși oamenii pentru inițiativa noastră. Noi am constatat că este un foarte mare interes față de această inițiativă și practic nu este persoană la care să nu putem apela. Constatăm faptul că pe tineri îi interesează această inițiativă, deoarece ei sunt cei care mai repede sau mai târziu pleacă din țară pentru a obține un loc de muncă în străinătate mai bine plătit iar cei în vârstă observă faptul că nepoții pleacă de lângă ei în străinătate”, a mai spus deputatul.

De peste 20 de ani, statele din estul Europei doresc să le ajungă pe cele din Occident dar diferențele sunt tot mai mari. Este nevoie de peste un milion de semnături și sunt adunate deja peste 100.000. Din România se dorește adunarea a peste 24.000 de semnături, mai spune Gyongyoși Marton, președintele comitetului inițiativei Uniunea Salarială dar și reprezentantul Uniunii salariale din partea României, Dragoş Tîrnoveanu care au susținut recent o conferință de presă la Satu Mare, în care şi-au argumentat pozițiile.

Diferența între nivelul salarial din Europa de Vest și cea de Est este cauza „migrației tăcute” a tinerilor din țările estice spre Occident, a spus Dragoş Tîrnoveanu. Urmează ca susținătorii acestui demers să se organizeze în vederea adunării semnăturilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ