Salarii de corporatiști la un consiliu județean din vestul țării! Unde se petrece ,,minunea”

598

Până în urmă cu vreo doi ani, lipsa de performanţă a instituţiilor publice locale şi judeţene era motivată prin salariile mici. „Nu avem specialişti pentru că salariile sunt de mizerie”, suna justificarea făcută de primari şi şefi de Consiliu Judeţean ori de câte ori trebuiau să justifice vreo întârziere ori vreo nereuşită. În ultimii ani situaţia salariilor s-a schimbat: toată lumea ar vrea „la stat”, mai ales la Consiliul Judeţean, unde salariile sunt „boiereşti”.

Pentru a face o comparaţie, zilele trecute am solicitat Primăriei Deva, Primăriei Hunedoara şi Consiliului Judeţean să ne comunice exact care este numărul actual de angajaţi plătiţi din bugetul propriu al fiecărei instituţii în parte, care e suma totală a veniturilor realizată de fiecare instituţie în parte şi care e bugetul pentru salarii. Câteva calcule simple arată că la CJ Hunedoara nu există „scai în buzunar” când vine vorba de plata angajaţilor. Pentru 2018, CJ are estimat un buget de circa 282 milioane de lei. Circa 8 la sută din buget este prevăzut pentru plata salariilor angajaţilor. Procentajul este mic, în comparaţie cu cel al unei primării, dar destul de mare, dacă stăm să ne gândim că, practic, cea mai mare parte a bugetului CJ este constituit din taxe şi impozite (integral sau parţial percepute) plătite de toţi locuitorii judeţului.

CJ – două variante de bruturi: 12.500 sau 9.600

Mai precis, bugetul pentru plata salariilor (brute) la CJ Hunedoara, anul acesta, este de 22.960.000 de lei. Consiliul are acum în plată 159 de salariaţi. Dacă nu se mai fac angajări pe parcursul anului, reiese că, pentru fiecare salariat, CJ ar putea acorda un salariu brut de 12.500 de lei. Cu taxele şi impozitele „tăiate”, ar rezulta un salariu mediu net în cadrul CJ Hunedoara în valoare de aproximativ 7.000 de lei. În răspunsul oferit nouă, reprezentanţii CJ Hunedoara precizează însă că „la fel ca în anul anterior, preconizăm că cheltuiala efectivă cu salariile va fi mai redusă. În 2017, în condițiile în care salariile s-au majorat considerabil în vară, valoarea salariilor plătite a fost cu 5 milioane de lei mai mică decât estimarea de la începutul anului”. Aplicând o reducere de 5 milioane bugetului actual de salarii de la CJ Hunedoara, rezultă un salariu mediu brut pentru cei 159 de salariaţi ai CJ în valoare de aproximativ 9.600 de lei, adică vreo 5.500 de lei “în mână”. Repetăm: vorbim de un salariu mediu calculat simplu, împărţind bugetul total estimat la numărul de salariaţi actual.

Binişor şi la Deva

Primăria Devei ar fi ajuns „din urmă” Consiliul Judeţean la capitolul „salarii boiereşti”, dacă primarul Florin Oancea n-ar fi refuzat majorarea lor cu 20 la sută, la începutul acestui an, odată cu modificarea contribuţiilor din salarii la bugetele de stat. Primăria Devei are stabilit pentru anul acesta un fond de salarii de 40 de milioane de lei. E aproape dublu faţă de CJ, cu marea diferenţă că acesta se împarte nu la 159 de angajaţi, ci la vreo 630 (e vorba doar despre salariaţii plătiţi din bugetul local). Rezultă astfel un salariu mediu brut în Primăria Devei de 5.300 de lei, adică aproximativ 3.000 de lei „în mână”.

Primăria Devei are prevăzute ca venituri proprii pentru anul acesta circa 100 de milioane de lei. 40 la sută din bani se vor duce pe salariile angajaţilor.

Hunedoara, o ciudăţenie

Deşi s-au aplicat şi în Primăria Hunedoarei majorări de salarii, odată cu modificările legislative din ultimi ani, rezultă că aici, salariul mediu net este de 2.500 de lei. Primăria amintită şi-a preconizat venituri proprii de 52 de milioane de lei, dar va atrage mult mai mult, în total 164 de milioane. Asta în mare parte datorită proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală deja aprobate, sau în curs de contractare. La Hunedoara, bugetul pentru salariile angajaţilor din aparatul propriu al Primăriei este de 25,5 milioane de lei (aproape jumătate faţă de cel al Devei, deşi vorbim de două oraşe diferenţiate doar de rang: Deva e reşedinţă de judeţ). Din cei 25,5 milioane de lei urmează a li se plăti salariile celor 496 de angajaţi. Rezultă astfel un salariu mediu brut de 4.284 lei, adică aproximativ 2.500 de lei „în mână”. Pe scurt, un angajat al Primăriei Hunedoara câştigă de două sau chiar trei ori mai puţin decât un coleg de-al său de la Consiliul Judeţean. Responsabilităţile sunt cam aceleaşi, munca e cam la fel, doar salariile diferă. Foarte mult! Cât de mult, cu exactitate, vom afla la începutul lui 2019, când se vor raporta mai clar cheltuielile salariale efective pentru fiecare instituţie administrativă în parte.

sursa: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ