S-au plantat fapte bune în perdeaua de protecție forestieră de la Sînmihaiu Român. Foto

423

Zona înconjuratoare a comunei Sânmihaiu Românu este de pustă. Cu veri fierbinți și secetoase. Iar iarna bate vântul în toate direcțiile aducând praf și mirosuri de la platformele industriale din jur. Locul este cunoscut și pentru haldele de steril din apropiere de la centralele de termoficare.

Tocmai pentru a atenua aceste neajunsuri, un grup de inițiativă a pornit în primăvară anului trecut, în martie, o campanie de plantări de copaci din care în timp să rezulte o perdea de protecție forestieră. A fost un adevărat succes. Puiețiilor le merge bine și se dezvoltă. Dar în unele locuri un procent destul de mic nu s-au prins. Tocmai pentru a completa locurile goale și a continua campania de plantări, sâmbătă a avut loc o nouă adunare la locul ce cândva era viran.

Au fost în jur de patru sute de entuziaști, voluntari înarmați cu lopeți, cazmale și voie bună ce s-au adunat din nou pentru a ajuta natura să se refacă. Cei mai mulți nu erau la prima acțiune de acest fel, ei fiind fideli acțiunilor de împădurire. În destul de scurt timp, cam de două ore, s-au plantat peste 4.000 de puieţi forestieri din mai multe specii potrivite pentru acel loc.

La acțiune au participat și voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiș, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara. O seamă de tineri de la agenți economici din oraș au avut reprezentanți la fața locului. De remarcat în mod deosebit e faptul că au venit voluntari și din județul vecin de la Asociația tineri pentru viață Arad și Noua Acropolă Arad.

Și pentru că toată lumea se pricepe la copaci, la acțiune au asigurat asistența tehnică de specialitate ingineri din cadrul Direcției Silvice Timiș. Ei au și ales locurile cele mai potrivite și soiurile ce se preteză la acel sol, adică stejar penduculat, frasin și corcoduș.

Voluntarii vor primi în urma activității de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement, recunoscută în CV de peste 30 de companii de renume.

La bunul mers al treburilor au dat mâna și parteneri instituţionali: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor pe lângă Asociația ECO CLUB Timișoara şi Primăria și Consiliul local al comunei Sînmihaiu Român.

„Am desfășurat o acțiune de extindere și completare cu puieți în cea de a doua plantație deschisă de noi în martie 2016, cu rol de perdea de protecție forestieră, la Sînmihaiu Român. Deși inițial am dorit să completăm plantația forestieră de la Utvin, ploile din ultima perioadă ne îngreunează accesul la terenul de pe hotar. Ca atare, aici, vom reveni în primăvară.”, a menționat Andreia Schneider, coordonator local Timiş.

Despre „Plantăm fapte bune în România”

Din 2011 şi până în prezent, 27.376 voluntari au plantat și îngrijit 576.143 copăcei pe un total de 180 hectare de terenuri publice neproductive în 22 de judeţe. În 2013 inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, iar de-a lungul anilor i s-au acordat nouă distincții din partea comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.