S-au luat la întrecere cu telescaunul, într-o stațiune din vestul țării. Rezultatul, de necrezut!

473

Trei sportivi din țară au demonstrat sâmbătă, la Petroșani, că sunt mai rapizi decât telescaunul care urcă în stațiunea Parâng, din Valea Jiului, într-o competiție organizată de cunoscutul parapantist Toma Coconea, concursul reunind la start peste 80 de sportivi.

Intitulată “Run the Lift”, întrecerea și-a propus, dincolo de performanța sportivă, să aducă în atenție stațiunea montană Parâng, apreciată de schiori pentru pârtii, dar mai puțin promovată, comparativ cu rivala Straja, din Masivul Vâlcan.

Împărțiți pe cinci grupe, dintre care una de fete, participanții la concurs au răspuns provocării lansare de Toma Coconea de a demonstra că relieful accidentat nu le poate sta în cale. Trei dintre ei: Andrei Pălici, Istvan Gyorgy și Dumitru Nicolaev au reușit să străbată cei 2,5 kilometri ai traseului în mai puțin de 25 de minute, depășind astfel, în viteză, telescaunul din Parâng.

“Telescaunul a ajuns în Parâng după aproape trei minute de la sosirea primului concurent. Concursul a fost câștigat de Andrei Viorel Pălici, care a terminat întrecerea cu un timp de 21 de minute și 42 de secunde. Pe locul al doilea s-a clasat Istvan Szabolcs Gyoprgy, cu 21 minute și 49 de secunde, iar pe locul al treilea s-a situat Dumitru Nicolaev, un sportiv din Chișinău, care a ajuns la finalul cursei în 24 de minute și 26 de secunde”, a declarat, pentru AGERPRES, Toma Coconea.

Printre participanții la cursă s-a numărat și Tiberiu Ușeriu, cunoscut pentru că a câștigat de două ori ultramaratonul de la Cercul Polar. Bun prieten cu Toma Coconea, acesta a apreciat că alergarea din Parâng a reprezentat un bun antrenament pentru el.

“Mă bucur foarte mult că sunt aici. E o provocare să alergi 2,5 kilometri, cu o urcare din asta. Acum doi ani am mai fost în Parâng, la Night Challenge (o cursă de alergare pe timp de noapte desfășurată în luna februarie — n.r.) și am alergat pentru că mă pregăteam pentru Polul Nord. E o zonă foarte frumoasă, ca multe altele din România”, a spus Ușeriu.
Chiar dacă acum traseul a fost unul bun din punct de vedere al condițiilor de alergat, diferențele de nivel au pus la încercare pregătirea sportivilor, pentru că nu este ușor să te iei la întrecere cu un telescaun care urcă cu 1,5 metri pe secundă.

Pe distanța celor 2,5 kilometri, concurenții s-au confruntat cu o diferență de nivel de peste 600 de metri. S-a alergat de la cota 1.070, la baza telescaunului, și s-a ajuns la cota 1.685, la stația de sosire, în condițiile unui aer relativ rece și cu un relief la start foarte solicitant.

“A fost o provocare, la care au răspuns oameni cunoscuți din lumea sportului. Traseul a fost unul uscat, bun pentru alergat. Atmosfera a fost una de sărbătoare, a fost multă lume. Cel mai mult m-a bucurat prezența copiilor care au venit la concurs cu multe stegulețe pentru că și-au dorit să vadă acest concurs”, a apreciat Coconea.
Pentru parapantistul din Petroșani, stațiunea Parâng reprezintă unul dintre locurile preferate de antrenament pentru competițiile de anduranță la care se prezintă aproape în fiecare an. Chiar dacă nu a alergat la ”Run the Lift”, Coconea nu este străin de traseul telescaunului, pentru că au fost destule momente în care s-a luat la întrecere cu acesta și a ieșit învingător. De altfel, Toma recunoaște că ideea concursului i-a venit tocmai din aceste confruntări.

“Sunt mulțumit de ceea ce s-a putut realiza la prima ediție și am de gând să continui acest gen de competiție și anul viitor. Cred că asemenea manifestări și alte evenimente vor putea reprezenta un câștig pentru promovarea stațiunii Parâng”, a conchis Toma Coconea.
Toma Coconea (42 ani) este un nume cunoscut în lume pentru performanțele sale sportive, în special pentru zborurile foarte lungi pe care le face cu parapanta, dar și pentru viteza cu care aleargă pe munte.

sursă: agerpres.ro

foto: cniptpetrosani.ro

LĂSAȚI UN MESAJ