Rujeola din România, cea mai mare din UE în ultimele decenii, în atenţia francezilor

264

Epidemia de rujeolă din România a ajuns, din nou, în atenţia presei străine. El Pais spune că această epidemie este cea mai mare din ultimele decenii din Uniunea Europeană.

„Scăderea ratei de imunizare a provocat 8.000 de infecţii şi 32 de decese în 10 luni. Guvernul intenţionează să declare obligatorie vaccinarea”, începe materialul din El Pais.

Jurnaliştii străini susţin că această epidemie a izbucnit pe fondul scăderii ratei de imunizare cauzată de dezorganizarea unui sistem de sănătate subfinanţat, de lipsa vaccinurilor şi de creşterea mişcării anti-vaccinare.

Guvernul, care susţine că problema a fost cauzată de Executivul anterior, a propus impunerea vaccinării obligatorii pentru combaterea epidemiei. Dar aceasta este o măsură controversată, care nu convinge pe toată lumea, notează El Pais.

Jurnaliştii precizează că rata de vaccinare împotriva rujeolei a scăzut alarmant în ultimii ani, amintind că recomandarea OMS este de 95%, în timp ce în ţara noastră rata a ajuns la 86%. Despre aceste cifre premierul Mihai Tudose a spus în această săptămână că sunt îngrijorătoare, precizând că în unele judeţe rata de inunizare pentru cea de-a doua doză nu ajunge la 50%. Peste 180.000 de copii cu vârste între nouă luni şi nouă ani nu sunt vaccinaţi, după cum a anunţat Tudose. Conform datelor oficiale, aproape 50.000 dintre copiii neimunizaţi nu sunt nici măcar înregistraţi la un medic de familie.

Dacă de obicei rujeola nu este o boală foarte gravă, ea poate deveni dacă e contractată de cineva cu probeleme imunologice.

Problema este, susţine El Pais, că înainte de izbucnirea epidemiei România s-a confruntat cu lipsa vaccinurilor din cauză că le exporta către alte ţări din UE. În luna mai, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a interzis exportul acestora.

El Pais aminteşte şi de măsurile luate de Guvern pentru combaterea acestei probleme, printre care campania pentru sensibilizarea opiniei publice, dar şi propunerea legislativă potrivit căreia părinţii vor fi nevoiţi să prezinte dosarul de imunizare dacă vor să îşi înscrie copiii la şcoală sau grădiniţă. De asemenea, s-au propus amenzi de până la 1.000 de euro pentru părinţii care nu îşi vaccinează copiii în situaţii de risc. Acest lucru a stârnit dezbateri chiar şi în Parlament, unde mai mulţi deputaţi au susţinut că acest lucru ar încălca libertatea părinţilor de a decide ce este mai bine pentru copiii lor.

Ziariştii străini precizează că în Spania vaccinarea nu este obligatorie, dar că în Italia a fost declarată de curând, unde, de asemenea, a crescut numărul infecţiilor. Şi în Germania, unde există o asemenea lege, şi în Franţa au apărut numeroase cazuri de rujeolă.

Jose Maria Martin Moreno, profesor de medicină preventivă şi consilier al OMS, susţine că rata de vaccinare a scăzut din cauza mişcărilor anti-vaccinare care, deşi nu sunt foarte multe, sunt de impact. „Dacă problema nu este abordată, epidemia se va răspândi şi va afecta şi alte ţări”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.