Ruina din centrul Timișoarei ar putea fi, în sfârșit, reabilitată! Ea ar urma să se transforme într-o clădire de cinci stele

277

Cazarma U din zona centrală a Timișoarei, o ruină în acest moment, are șansa să fie restaurată și reutilizată.

Proprietarul clădirii istorice vrea să o transforme într-un hotel de 5 stele, cu 105 camere și o parcare subterană cu aproximativ 100 de locuri.

De asemnea, imobilul ar urma să fie mansardat, iar în curte să fie ridicat un nou corp.

Arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan, spune că proprietarul vrea să facă un parteneriat public-privat cu administrația locală, pentru ca toată partea din față a clădirii, care aparține primăriei, să fie amenajată unitar cu zona pietonală a Pieței Unirii. Astfel, ar dispărea, însă, și sensul giratoriu din Piața Mărăști. Deocamdată, spune Almăjan, proiectul, care presupune și un nou Plan Urbanistic General, este în discuții.

Cazarma Vienei sau Cazarma U a fost construită, initial, în 1752, dar a fost grav afectată în asediului cetății din anul 1849, când a și fost recunostruită. De atunci are trei niveluri. În 1859 se numea cazarma Franz Joseph, iar în 1923

în clădire a funcționat Şcoala Militară de Artilerie. Ulterior, a fost transformată în depozit.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro

 

1 COMENTARIU

 1. Marastiul e unul din nodurile traficului din oras, ocolim tot centrul prin pasajul de la mall si strada din spatele parcului botanic?
  Si asta pentru a face parcare subterana si loc de promenada unui hotel privat de 5 stele???
  Pana vine o lege care sa stearga cladirea de pe fata pamintului, daca tot e depasita istoric si nu sunt bani de reabilitare, o putem folosi la legende urbane si questuri turistice. Poate sa stea acolo si 1000 de ani, pe cine deranjeaza?
  Si sa terminam cu iluziile de mare oras turistic, nu a fost si nu va fi. Avem alte calitati si talente. Timișoara straluceste si poate creste: economic, financiar, academic si cultural. Daca citeam ca spatiul va deveni un teatru, sala de sport, laborator sau ca tot a fost cazarma, o fabrica de drone eram mult mai incantat.
  Partea cu public privat in care privatul da cladirea iar primaria (si orasul) restul e un motiv suficient pentru a ne lua la revedere de la actualul primar.
  Acum citeva saptamani am citit ca „romii” cereau 200000 euro sa permita accesul pentru terminarea lucrarilor la spitalul ORL. Retrospectiv prin comparatie cu pretentiile doamnei mare proprietar de nimic imi par decenti.

LĂSAȚI UN MESAJ