Romsilva este corigentă la ”disciplina” administrarea ariilor protejate din Caraș-Severin

141

Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) informează că Regia Națională a Pădurilor Romsilva a primit calificativul INSUFICIENT pentru administrarea ariilor naturale protejate din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.
În urma unui contract cu Ministerul Mediului, Romsilva a devenit administratorul acestei arii protejate. ANANP este instituția care monitorizează implementarea tuturor contractelor de administrare a activităţilor de protecţia naturii pe care administratorii de arii naturale protejate din România le au încheiate cu Ministerul Mediului.
Reprezentanții ONG-ului GEC Nera susțin că, potrivit paginii web a ANANP, printre motivele acordării acestui calificativ este lipsa unui plan de management aprobat al parcului, aprobarea lui fiind blocată la nivelul RNP Romsilva.
”Avem de fapt de a face cu o mare deficienţă de sistem, cu un conflict de interese, în care administrarea activităţilor de protecţie a naturii coexistă în cadrul RNP Romsilva cu activităţile economice de exploatare a pădurilor statului  iar prima activitate s-a dovedit, pe parcursul celor 13 ani de funcţionare a Administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, că este total subordonată celei de a doua”, precizează reprezentanții GEC Nera.
ONG-ul afirmă că Ministerul Mediului de fapt se face că nu vede acest conflict de interese şi se mulţumeşte doar să dea calificative în loc să impună un plan de management al parcului în calitatea pe care o are.
Celelalte argumente pentru acordarea calificativul INSUFICIENT ţin de modul defectuos de administrare a parcului.
Reprezentanții ONG-ului consideră că acest calificativ nu va aduce nicio schimbare a situației deoarece atât administraţia parcului, cât şi consiliul ştiinţific au făcut ce le-a cerut RNP Romsilva, adică au sprijinit tot timpul activităţile de exploatare a lemnului şi nu pe cele de protejare a naturii.
”Considerând că RNP Romsilva şi-a probat timp de 13 ani „eficienţa” în administrarea PN Semenic – Cheile Caraşului, GEC Nera solicită din nou şi  în mod public atât Guvernului României, cât și Ministerului Mediului să facă demersurile necesare pentru rezilierea contractului de administrare pe care RNP Romsilva îl are cu Ministerul Mediului  și să treacă administrația parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică destinată protecţiei ecosistemelor” informează Doina Mărgineanu – Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

Despre acest conflict de interese a vorbit și fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, Silviu Constantin, într-un interviu pentru Agent Green.

LĂSAȚI UN MESAJ