Românii din Voivodina, Banatul Sârbesc, printre beneficiarii Taberelor ARC – VIDEO

332

Aproximativ 2.000 de tineri români, care trăiesc în străinătate, sunt aşteptaţi în ţara noastră, la centrele de agrement din localităţile Oglinzi (judeţul Neamţ) şi Sulina (judeţul Tulcea), pentru a noua ediţie consecutivă a Programui de Tabere ARC.

În cadrul acestor tabere, elevii din străinătate se vor bucura de mai multe activităţi – ateliere de cultură şi civilizaţie românească, sesiune de limba română, filme şi documentare româneşti. O noutate a programului din acest an: mai multe personalităţi ale sportului românesc vor lua parte la aceste tabere.

”Peste 2.000 de etnici români – copii, tineri, studenţi sau profesori – vor participa la Programul ARC din acest an şi vor avea ocazia să vadă România prin sufletul şi prin ochii marilor sportivi. Vor lua contact direct cu tradiţia, civilizaţia şi tradiţia ţării noastre şi vor avea ocazia să interacţioneze cu românii. Transmit un gând special pentru românii din Voivodina, Valea Timocului, Cernăuţi şi Odessa sau din Macedonia, Bulgaria, Albania, Croaţia sau Ungaria. Trăiesc departe de ţară, dar distanţa nu ar trebui să ne despartă. Avem obligaţia să ne implicăm mai mult în viaţa acestor comunităţi de români”, a spus premierul Sorin Grindeanu, prezent la eveniment.

Pe de altă parte, Premierul recunoaște că românii care trăiesc în afara granițelor au fost neglijați e mai toate Guvernele: ”trebuie să luăm atitudine fermă atunci când conaționali de ai noștri sunt umiliți sau abuzați. Este adevărat însă că mulți dintre români, românii din afara granițelor au simțit de multe ori că statul român fie îi ascultă prea puțin, fie nu îi ajută deloc. Îmi doresc ca aceste lucruri să se schimbe și să demonstrez că actualul guvern este preocupat de situația românilor din afară nu doar în campanie electorale, ci zi de zi. Eliminarea taxelor consulare și de cetățenie prin legea celor 102 taxe a fost un prim pas. Înființarea de noi consulate acolo unde există comunități importante de români este o altă soluție pe care o avem în vedere pentru facilitarea accesului cetățenilor români la diverse servicii”.

LĂSAȚI UN MESAJ