Românii cu aceste boli rămân fără pensii

896

Schimbări importante cu privire la pensia de invaliditate! Aceasta va fi acordată, potrivit noii legi a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, numai celor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, existând astfel mai multe schimbări față de reglementarea din vechea lege a pensiei de invaliditate. Atfel, a fost schimbată prevederea referitoare la stagiul potențial ori la indemnizația de însoțitor pe care o primesc cei pensionați cu gradul I de invaliditate.

Pensia de invaliditate este unul dintre cele patru tipuri de pensie din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și care urmează să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021. În viitoarea lege, pensia de invaliditate va fi acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare (la fel ca acum), dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii (condiție la care se vor raporta autoritățile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate).

Legea se referă acum la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite și cele două cazuri de mai sus:

accidentele de muncă și bolile profesionale;
alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
În noua lege, spre deosebire de cea veche, schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989.
Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ