România, țara din UE cu cei mai mulți compatrioți plecați peste hotare

30

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene depășește 3 milioane. Statisticile Comisiei Europene arată că România este țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. În timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii, în alte state din estul Europei, tendința s-a inversat. Cei plecați în străinătate se întorc acasă.

Trei milioane 107 mii de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene. Numărul e chiar mai mare, dacă includem și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Pe scurt, românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut. Și aici îi numărăm doar pe cei care și-au declarat adresa de reședință în afară, dar în realitate sunt chiar mai mulți.

În ultimul an au emigrat aproape 203 mii de compatrioți. Nicio altă țară nu se apropie de acest record. Dimpotrivă. În Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, peste 50 de mii s-au întors acasă numai anul trecut.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ