28 C
Timișoara
sâmbătă 23 septembrie 2023

”România are nevoie de un muzeu național al Revoluției anticomuniste”, spune Nicolae Robu-VIDEO

Administrație”România are nevoie de un muzeu național al Revoluției anticomuniste”, spune Nicolae...

În luna februarie a acestui an, a avut loc o vizită a reprezentanților ministerului Culturii, pentru a stabili împreună cu conducerea orașului, locația Muzeului Național al Revoluției Române.

”România are nevoie de un muzeu național al Revoluției anticomuniste. Nu cred că cineva mă contrazice pe această aserțiune. Când a fost acea vizită am arătat Ministerului Culturii ce locații există în oraș, unde ar putea avea loc acest muzeu. Am arătat disponibilitate totală în cea ce privește spațiile care aparțin primăriei. Din păcate nici o locație nu îndeplinește condițiile necesare pentru înființarea unui muzeu”, declară primarul Timișoarei.

Ministerul Culturii a fost dispus încă din luna februarie să aloce 3 milioane de euro pentru înființarea muzeului. Autoritățile locale însă nu au găsit o locație care să îndeplinească condițiile. Termenul limită de primire a banilor este 31 decembrie, anul acesta. Condițiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite presupun un spațiu adecvat și pozționat în centrul orașului.

Nicolae Robu a propus fostul sediu al Garnizoane din Timișoara, însă clădirea se află în posesia

Consiliului Județean Timiș. Edilul spune că fostul președinte al CJT, Totu Bojin, a refuzat să cedeze sediul Ministrului Apărării, care la rândul lui trebuia să cedeze spațiul Ministerului Culturii. Convenția nu ar fi întâmpinat nici un inconveninet, adaugă primarul.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, edilul a mai făcut un apel, la actualul președinte al CJT, Sorin Grindeanu, în vederea cedării sediului către Ministerul Apărării. Reticient din considerentul că există riscul să nu fie înmânat spațiul Ministerului Culturii, Sorin Grindeanu nu și-a dat încă acordul, susține Nicolae Robu.

Pentru îndeplinirea cerințelor solicitate de către Minsiterul Culturii și pentru a putea primi suma de trei milioane de euro, autoritățile municipale nu au altă clădire, decât cea a garnizoanei. Totodată, primarul garantează înmânarea sediului, de către Ministerul Apărării, Ministerului Culturii, dacă spațiul va trece în proprietatea Ministerului Apărării.

Citește și :